Sunday, May 17, 2015

H ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Ζητάτε περικοπές στις συντάξεις με λάθος στοιχεία

H ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Ζητάτε περικοπές στις συντάξεις με λάθος στοιχεία

Με έκπληξη διαπίστωσε η ελληνική αποστολή στο Brussels Group πως οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν στοιχεία για το Ασφαλιστικό που δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά δεδομένα. Για να καταπέσουν οι «μύθοι» που συντηρούνται και να καμφθούν οι πιέσεις για νέες περικοπές η ελληνική πλευρά παρουσίασε σημείο προς σημείο την κατάσταση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ζητάτε περικοπές στις συντάξεις με λάθος στοιχεία
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις. Ουσιαστικά στο Ασφαλιστικό παραμένει η απόκλιση με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να βάζει κόκκινες γραμμές. Η «μάχη» δίνεται και σε επίπεδο αριθμών, ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση στα επιχειρήματα των Θεσμών.
Για παράδειγμα στο μέτωπο των συντάξεων εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εστιάσει την κριτική τους στο ότι είναι υψηλές οι συνταξιοδοτικές δαπάνες. Μάλιστα προέβαλαν ως επιχείρημα πως ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ελλείμματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 3%.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group καταρρίπτοντας το σχετικό επιχείρημα. Συγκεκριμένα ποσοστό 4,55% από το 9% του ΑΕΠ είναι η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση, που προβλέπεται στους νόμους του 1992 και του 2002. Αυτό πρακτικά «αφήνει» ένα ποσοστό 4,45% για την κάλυψη των ελλειμμάτων, με την απόκλιση από τη Γερμανία να είναι 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Οσον αφορά στην κατώτατη σύνταξη οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν πως είναι στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία, παρά το ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι. Με βάση τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς αυτό δεν ισχύει, καθώς η κατώτατη σύνταξη διαμορφώνεται στα 486 ευρώ ενώ ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ από το 2012 και μετά (μάλιστα πριν από τη μείωση κατά 22% ήταν 751 ευρώ).
«Κόντρα» υπάρχει και για τα όρια ηλικίας, με τους εκπροσώπους της ελληνικής αντιπροσωπείας να παρουσιάζουν στους Θεσμούς αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών εστιάζουν την κριτική τους στο ότι το σύστημα είναι «γενναιόδωρο», δηλαδή συνδυάζει μικρή περίοδο ασφάλισης και υψηλές συντάξεις. Για να καταπέσει ο μύθος των Ελλήνων που δουλεύουν λίγο και παίρνουν υψηλές συντάξεις, επισημάνθηκε πως η πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας είναι τα 62 έτη και στη Γερμανία τα 64. Μάλιστα η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα ακόμα βήμα τονίζοντας πως αν ληφθεί υπόψη πως το προσδόκιμο ζωής των Γερμανών είναι κατά ένα έτος υψηλότερο, τότε η διαφορά πέφτει στο ένα έτος.
Τα 63 έτη
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Brussels Group το πραγματικό μέσο έτος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άντρες είναι τα 63 έτη, όσο και στη Γερμανία. Οι γυναίκες ανοίγουν την πόρτα εξόδου στα 59 και στη Γερμανία στα 61. Οσον αφορά στη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στη χώρα μας, είναι τα 32 έτη (36 για τους άντρες και 28 για τις γυναίκες) και στη Γερμανία τα 37,5 έτη. Ωστόσο αυτό εξηγείται αν ληφθεί υπόψη πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία μαζική φυγή προς τη σύνταξη, εξαιτίας της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Να σημειωθεί πως από 1ης Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 εφόσον συμπληρωθούν 40 έτη δουλειάς. Ουσιαστικά τα βασικά σημεία διαφωνίας κυβέρνησης και δανειστών είναι τα εξής:
• Η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά βάζει «κόκκινες γραμμές», καθώς τυχόν εφαρμογή του μέτρου οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων.
Το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρίχνει το βάρος στην αύξηση των εσόδων για να καλυφθεί το κενό (υπολογίζεται σε 350 εκατ.) από τη μη εφαρμογή της ρήτρας. Μεταξύ άλλων υπολογίζεται πως θα υπάρξουν φέτος έσοδα 136 εκατ. από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, 100 εκατ. από την αδήλωτη εργασία και 100 εκατ. (τον μήνα) από τη ρύθμιση οφειλών.
• Η εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Το υπουργείο έχει «παγώσει» τη διάταξη.
• Η στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά ανάλογες ρυθμίσεις, καθώς η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε κατώτατη σύνταξη 300 ευρώ.
• Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων στις πρόωρες. Ενα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν ζητήσει ταχύτερη εφαρμογή (από το 2016 ή στην καλύτερη περίπτωση από το 2017).
Να σημειωθεί πως 120.000 άτομα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν, ενώ 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να θιγούν «ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα».
Παράλληλα η ελληνική πλευρά προτείνει οι όποιες αλλαγές στις πρόωρες να μην αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως για παράδειγμα όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν το 1983, όσους υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα άτομα με αναπηρία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

No comments: