Monday, October 4, 2010

Πολιτική | 04.10.2010

"Η Ελλάδα θα πετύχει"

Στο Βερολίνο απονεμήθηκε χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το βραβείο Quadriga 2010 για τη "δύναμη και την ειλικρίνεια", με την οποία έχει αποδυθεί στην προσπάθεια να βελτιώσει τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα

Με την “Ωδή στη χαρά” του Μπετόβεν, η οποία είναι και ο ύμνος της ΕΕ, ξεκίνησε η τελετή στο Konzerthaus, το Μέγαρο Συναυλιών του Βερολίνου. Εκπροσωπώντας τη γερμανική κυβέρνηση, που σχεδόν σύσσωμη αυτή τη μέρα βρέθηκε στη Βρέμη όπου διεξαγόταν ο επίσημος εορτασμός για την 20η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, ο υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ράμσαουερ μίλησε στον εναρκτήριο λόγο για τον συμβολισμό του βραβείου Κβαντρίγκα: “Νέο ξεκίνημα και ανανέωση, θάρρος και υπευθυνότητα, αυτές είναι οι αξίες που συμβολίζει το βραβείο Κβαντρίγκα. Με αυτό το βραβείο εξαίρονται πρότυπα γιατη Γερμανία και πρότυπα από τη Γερμανία. Και αυτές τις αξίες αντιπροσωπεύουν οι φετινοί βραβευμένοι κατά εξέχοντα τρόπο.” Αυτό ήταν και το στίγμα της προσφώνησης για την απονομή του βραβείου στον πρωθυπουργό από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Με κολακευτικά λόγια ο κ. Άκερμαν εξήρε την προσωπικότητα του κ. Παπανδρέου ως πολιτικού που είχε το θάρρος να δει τα προβλήματα της χώρας του, να τα αναγνωρίσει δημόσια και να λάβει οδυνηρά μέτρα χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Αυτή η στάση, υποστήριξε ο διοικητής της Deutsche Bank, έχει ήδη επιφέρει θετικά αποτελέσματα. “Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται σε δρόμο βελτίωσης και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει ότι η πολιτική είναι σε θέση να δημιουργεί και ότι οράματα και πεποιθήσεις δεν είναι απαρχαιωμένες συνταγές.
Και αποδεικνύει ακόμη ότι οι άνθρωποι αμείβουν τη φιλαλήθεια και την αποφασιστικότητα.”

Θυσίες και προσπάθειες όλων

Ο διοικητής της Deutsche Bank Josef Ackermann στην απονομή του βραβείουΟ διοικητής της Deutsche Bank Josef Ackermann στην απονομή του βραβείου Στη σύντομη ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχuηκε το βραβείο ως “αναγνώριση“, όπως είπε, «των θυσιών και της προσπάθειας” ενός ολόκληρου λαού. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αποτελεί “επανάσταση”. “Αυτό το οποίο κάνουμε είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να βάλουμε απλά σε τάξη τα του οίκου μας. Εφαρμόζουμε σήμερα εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν είχαμε αποτολμήσει να κάνουμε ποτέ στο παρελθόν: θεσμικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο κοινωνικό μας σύστημα, στο πολιτικό μας σύστημα, για μια πιο ζωντανή δημοκρατία, για διαφάνεια και πιο δίκαιη κοινωνία, στο φορολογικό μας σύστημα, στην παραγωγική διαδικασία και στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Δημιουργούμε μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα η οποία είναι αξιόπιστη, συνεκτική και βιώσιμη και, ελπίζουμε, μια Ελλάδα που θα αποτελέσει και ένα πρότυπο πράσινης οικονομίας στην Ευρώπη.” Απαντώντας στον Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος τον παρότρυνε να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις την πορεία που έχει χαράξει, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Θετικά σχόλια

Η ηθοποιός Iris Berben χθες το βράδυΗ ηθοποιός Iris Berben χθες το βράδυ


Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο προκάλεσε θετικά σχόλια μεταξύ των 1300 Γερμανών προσκεκλημένων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γνωστής Γερμανίδας ηθοποιού Ίρις Μπέρμπεν. “Πιστεύω ότι ήταν σημαντική η απονομή του βραβείου στον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή εκφράζει την αναγνώριση για το ότι η Ελλάδα και η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση. Γεγονός είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχαν ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού.
Είναι λοιπόν σημαντικό να στείλουμε τέτοιου είδους μηνύματα.”

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments: