Friday, October 15, 2010

Πολιτική | 15.10.2010

O Χίτλερ στο μουσείο

65 χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου το ενδιαφέρον για τον Χίτλερ παραμένει ζωντανό. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία διοργανώνεται έκθεση με θέμα τον ίδιο τον Χίτλερ.

«Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκίνησε σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο και που για πρώτη φορά έχει θέμα τον ίδιο τον Χίτλερ. Ένα θέμα ταμπού στη μεταπολεμική Γερμανία, ένα θέμα παρεξηγήσιμο. Αυτές ακριβώς τις παρεξηγήσεις θέλουν να αποφύγουν οι επιμελητές της έκθεσης και σπεύδουν να δηλώσουν πως δεν έχουν πρόθεση να ξυπνήσουν μνήμες νοσταλγών του παρελθόντος.

«Δεν παρουσιάζουμε ποτέ αναμνηστικά αντικείμενα για να προσελκύσουμε οποιουσδήποτε νοσταλγούς. Αυτό που μας ενδιαφέρει να δείξουμε είναι ο τρόπος, με τον οποίο ήθελε ο ίδιος ο Χίτλερ να προβάλλεται και να παρουσιάζεται στις μάζες», δηλώνει ο καθηγητής Χανς Ούλριχ Τάμερ.

Η έκθεση δεν αναφέρεται στον Χίτλερ σαν πρόσωπο. Πρόκειται για την παρουσίαση εικόνων και αντικειμένων, τα οποία αναδεικνύουν συγκεκριμένες κοινωνικές δομές, ιεραρχίες και αξίες. Φωτογραφίες που δείχνουν τον ανοδικό δρόμο που ακολούθησε ο Φύρερ για να σκαρφαλώσει, να γραπώσει και να γραπωθεί από την εξουσία. 65 χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και το ενδιαφέρον στη Γερμανία για τον δικτάτορα παραμένει ζωντανό και μεγάλο, παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα, δοκίμια, βιβλία, έχουν γίνει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Ένα χαλί για τον Φύρερ … στην εκκλησία

Οι άνθρωποι του μουσείου όμως είχαν έναν βαθύτερο φόβο. Την παρερμηνεία των προσθέσεών τους. Μήπως η έκθεση, που μετά από μεγάλη σκέψη αποφάσισαν να κάνουν, μετατραπεί σε μια έκθεση που θα αναδείκνυε την ‘γοητεία του κακού’.

Στα 1000 περίπου τμ. παρουσιάζονται 600 αντικείμενα και 400 φωτογραφίες που προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση στο αίνιγμα πως ένας αποτυχημένος, φτωχός καλλιτέχνης κατάφερε να γίνει ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου. Ένας άνθρωπος που θα γοήτευε και θα παρέσερνε τα πλήθη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι ένα χαλί 8 τ.μ. για τον τοίχο. Το ύφαινε έναν ολόκληρο χρόνο η ένωση γυναικών της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Ρότενμπουργκ από κοινού με την Ένωση Γυναικών του Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος. Μέχρι το 1945 το χαλί αυτό κρεμόταν στο ιερό της Εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες της Λένι Ρίφενσταλ, κινηματογραφικά ντοκουμέντα, αντικείμενα επιχειρούν να δώσουν μιαν απάντηση στο πως ένας άνθρωπος που τρελαινόταν για τα γλυκά και ήταν μανιώδης αντικαπνιστής έγινε η προσωποποίηση του κακού.

Η έκθεση ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments: