Επισκόπηση τύπου | 22.10.2010
Η "νέα" Τουρκία – ελκυστικός εταίρος για την ΕΕ;
Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη περιοδεία του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ στην Τουρκία.
Στον γερμανικό τύπο δημοσιεύονται ρεπορτάζ και αναλύσεις για την επίσκεψη Βουλφ. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: «Ο πρόεδρος Βουλφ γνώρισε σε αυτή την επίσκεψη τη νέα Τουρκία, όχι στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, ούτε στην πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα, αλλά στα Άδανα και το Καϊσερί, τους λεγόμενους ‘τίγρεις της Ανατολίας’ που συμβολίζουν την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της τουρκικής επαρχίας. Μιας επαρχίας που δημιούργησε μια νέα ελίτ, ένα νέο στρώμα αστών και επιχειρηματιών που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια συνεχή άνοδο του βιοτικού του επιπέδου και τη σταθερή επιρροή του στην πολιτική. Αυτό ακριβώς το κοινωνικό στρώμα εκπροσωπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.»
«Ο πρόεδρος Βουλφ έζησε μια κοινωνία στη διαδικασία ριζικών αλλαγών, μια χώρα που σφύζει από οικονομική υγεία, αναζητά νέους δρόμους στην εξωτερική της πολιτική και αναπροσδιορίζει συνειδητά το ρόλο της στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αλλά και της κεντρικής Ασίας.
Αυτή η νέα Τουρκία θα συνιστούσε προφανώς έναν ελκυστικό εταίρο για την ΕΕ. Όμως πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν γνωρίζουν ή θέλουν να αγνοούν αυτή την πραγματικότητα, το προφίλ της Τουρκίας σταματά γι’ αυτούς στην ισλαμική της ταυτότητα.»
Η Τουρκία δεν καταπιέζει μόνον τους χριστιανούς
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αλεβίτες σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης«Η Τουρκία κάνει μικρά βήματα προς τους χριστιανούς πολίτες της», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την επίσκεψη Βουλφ. Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στις χριστιανικές μειονότητες και καταλήγει: «Ακόμη και για την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου στην Ταρσό φαίνεται να κινείται κάτι, αλλά δεν πρόκειται μόνον για τα εχέγγυα της ελευθερίας των χριστιανών που ζουν στην τουρκική επικράτεια, αλλά γενικά για την καθιέρωση της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή δόγμα. Και εδώ η Τουρκία έχει ακόμη πολλά καθήκοντα να εκπληρώσει. Εξάλλου το να επιτρέψει στους χριστιανούς να χρησιμοποιήσουν πάλι ορισμένες από τις εκκλησίες τους δεν είναι άθλος, διότι ο αριθμός των χριστιανών φθίνει συνεχώς.
Το σίγουρο είναι όμως ότι το τουρκικό κράτος θέλει να αγνοεί μια άλλη μειονότητα που δεν έχει καμία σχέση με τους χριστιανούς: τους αλεβίτες που αποτελούν το ένα τέταρτο των Τούρκων πολιτών.»
Ποιο θα είναι το τίμημα των περικοπών στη Βρετανία;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Βρετανός υπ.Οικ. Τζορτζ ΌσμπορνΟ απόηχος για το βρετανικό πακέτο περικοπών εξακολουθεί να είναι ισχυρός.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζει τις βρετανικές περικοπές ‘κεραυνοβόλο πόλεμο’ και σχολιάζει: «Οι περικοπές συνοδεύονται και από φορολογικές αυξήσεις και μάλιστα προς τα υψηλά εισοδήματα. Κάτι τέτοιο δεν τόλμησαν ούτε οι Γάλλοι συντηρητικοί. Πολλοί οικονομολόγοι όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: οι περικοπές θα ικανοποιήσουν προφανώς τις χρηματαγορές και θα επιτρέψουν στο Λονδίνο να χρηματοδοτήσει φθηνά τα χρέη του. Αλλά θα διακυβεύσουν την ανάπτυξη και θα επιβαρύνουν την έτσι και αλλιώς αδύναμη ανάκαμψη.»
Τέλος η ισπανική El Periodico de Catalunya γράφει: «Οι βρετανικές περικοπές είναι κατά μέτωπο επίθεση στο κοινωνικό κράτος. Το πρόγραμμα εξυγίανσης της βρετανικής κυβέρνησης ξεπερνά τα όρια όλων των περικοπών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο πρόγραμμα αυτό ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι, διότι το κράτος αποσύρεται από πάρα πολλούς τομείς. Ενδέχεται έτσι να οξυνθούν οι συγκρούσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών και βεβαίως θα επιβραδυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Οι Βρετανοί βρίσκονται μπροστά σε μια πραγματική συντηρητική επανάσταση.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment