Thursday, October 21, 2010

Πολιτική | 21.10.2010

Χάος στη Γαλλία

Στη σκιά των μαζικών κινητοποιήσεων η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τη διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν χθες τα μπλόκα μπροστά σε διυλιστήρια της χώρας που είχαν αποκλειστεί από τους απεργούς. "Ο πρόεδρος Σαρκοζί φέρεται σαν να κυβερνά ένα αστυνομικό κράτος", δήλωσε ο Charles Foulard από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGT. "Θέλει να τερματίσει τις ειρηνικές μας διαμαρτυρίες με τη βία".

Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται ανυποχώρητη αφού η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας είναι χαοτική. Το 40 % των βενζινάδικων της χώρας έχουν ξεμείνει στο μεταξύ από καύσιμα. Στα βενζινάδικα που διαθέτουν ακόμα καύσιμα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων. 14 διυλιστήρια ήταν ακόμη αποκλεισμένα το πρωί της Πέμπτης. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ: "Θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διάλυση ακόμη περισσότερων μπλόκων. Δεν μπορεί η πλειονότητα των Γάλλων να είναι όμηροι μιας μειονότητας που απεργεί".

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται Οι αντιδράσεις των εργαζομένων κλιμακώνονταιΟι διαδηλωτές ωστόσο εφευρίσκουν στο μεταξύ άλλους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν. Σήμερα το πρωί ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν, αναγκάστηκαν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους αρκετά μακριά από το αεροδρόμιο και να πάνε εκεί με τα πόδια. Στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας σημειώνονται ακυρώσεις και καθυστερήσεις. Πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και φοιτητές.

Εν τω μεταξύ σε αρκετές γαλλικές πόλεις συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ τα επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς ταραξίες και την αστυνομία. Στη Λυών ομάδα περίπου 300 νεαρών κατέστρεψαν καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αστυνομία παρενέβη με τη χρήση δακρυγόνων. Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την επιστράτευση ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των νεαρών ταραξιών.

«Ηθικό πλήγμα» για τη Γαλλία

Την ανησυχία της για τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων εκφράζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο των διαδηλώσεων συνιστούν μια κακή εξέλιξη για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 η υπουργός, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δέχεται «ηθικό πλήγμα». «Απευθύνω έκκληση στη σύνεση εκείνων που ικανοποιούνται δημιουργώντας μπλόκα και καταστρέφοντας… Το δικαίωμα της διαδήλωσης δεν συνιστά δικαίωμα καταστροφής», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Θα υποχωρήσει η κυβέρνηση;

Άρχισε η διάλυση των μπλόκων στα διυλιστήριαΆρχισε η διάλυση των μπλόκων στα διυλιστήριαΗ Γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η Γαλλία αντιμετώπισε καλύτερα από άλλες χώρες τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και επισήμανε ότι με τις ταραχές «χάνεται μια ευκαιρία για τη χώρα». Χαρακτήρισε «θεμιτή» τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα.

"Το κύμα διαδηλώσεων που βλέπουμε", λέει ένας διαδηλωτής, "είναι ιδιαίτερα έντονο. Τα 3/4 των Γάλλων τις υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει".

Αυτό όμως μπορεί να αποκλειστεί, όπως σημειώνουν αναλυτές. Για την κυβέρνηση η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό έχει κλείσει. Η γαλλική γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τη διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση. Την ερχόμενη εβδομάδα η ελαφρώς αναθεωρημένη μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ψηφοφορία, για τελευταία φορά, στην Εθνοσυνέλευση.

DPA / AFP / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments: