Friday, October 8, 2010

Ντομινίκ Στρος-Καν και Ρόμπερ Ζέλλικ προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός "διεθνούς νομισματικού πολέμου"

International Monetary Fund Managing Director Dominique Strauss-Kahn, right, and World Bank President Robert Zoellick prepare for a meeting of the G-24, during the annual IMF and World Bank meetings in Washington, 07 Oct 2010
Φωτογραφία AP

Ρόμπερτ Ζέλλικ και Ντομινίκ Στρος-Καν

Μοιραστείτε το

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβαίνουν σε νέες προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους ενός «διεθνούς νομισματικού πολέμου» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσαν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, μίλησαν ξεχωριστά την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, αλλά τόνισαν και οι δύο ότι η αυξανόμενη ένταση θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα νομίσματα τους ως όπλα για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους εις βάρος των υπολοίπων. Αναφέρθηκε στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και τόνισε ότι οι χώρες που θέλουν να συνδεθούν με τις αποφάσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να δουν πιο υπεύθυνα την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ προέτρεψε τις χώρες να συνεργαστούν για την μείωση των εντάσεων, ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε η εγκατάλειψη της συνεργασίας θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Χώρες, όπως οι ΗΠΑ, διαμαρτύρονται ότι το Πεκίνο έχει εσκεμμένα υποτιμήσει την αξία του νομίσματος του προκειμένου να δώσει στα κινεζικά προϊόντα πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων στη παγκόσμια αγορά.

1 comment:

lornion said...

μα νομίζω η Κίνα δεν έχει υποτιμήσει το νόμισμά της τώρα, συνεχώς το υποτιμά, στηριζόμενη στις εξαγωγές της,επομένως φρονιμότερο είναι να συνδιαλέγονται οι μεγάλοι καταλήγοντες σε σωστές αποφάσεις ,χωρίς να δηλητηριάζουν τον ορίζοντα με δηλώσεις που εν πολοίς θεωρείται πίεσις.