Για «μέτρια σενάρια» και δυσάρεστες οικονομικές προβλέψεις για το μέλλον και το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κ. Άνχελ Γκουρία.
Με την ευκαιρία σχετικής συζήτησης γύρω από τις δράσεις του ΟΟΣΑ και την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών - μελών, ο γενικός γραμματέας, παίρνοντας τον λόγο, δήλωσε:
«Για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα θα σας κάνω καταρχάς μία γενική δήλωση: Ο ΟΟΣΑ βλέπει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δυσκολίες. Οι περισσότερες χώρες θα υποφέρουν από μεγάλη ανεργία και μεγάλο έλλειμμα. Εάν δεν εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές, θα έχουμε ένα πολύ μέτριο σενάριο. Για φέτος οι προβλέψεις είναι κακές για το δεύτερο εξάμηνο, πιο αδύναμες από ότι περιμέναμε και χειρότερες από το πρώτο».
Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γκουρία μίλησε για «τραγωδία» που χτυπά κυρίως τους νέους της Ευρώπης. Ο μέσος όρος ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9%. Το πρόβλημα κατά την άποψη του γενικού γραμματέα είναι ότι παρά την όποια ανάπτυξη, ο τομέας της απασχόλησης αναπτύσσεται με μεγάλη βραδύτητα.
«Με τις σημερινές συνθήκες» είπε, «και με την κρίση που περάσαμε, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η απασχόληση στα προηγούμενα όριά της, θα περάσουν μερικά χρόνια για να ξαναβρούμε το σωστό επίπεδο απασχόλησης».
Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση, πρόσθεσε, έγινε οικονομική παραλυσία που μεταφράστηκε στη μεγάλη τραγωδία της ανεργίας η οποία χτυπά κυρίως την νεολαία με ανεργία της τάξεως του 20%. «Η τραγωδία της ανεργίας κλείνει μέσα της την τραγωδία της νεολαίας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πληγεί μια ολόκληρη γενιά» υπογράμμισε ο κ. Γκουρία.
Για τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών ο γγ του ΟΟΣΑ μίλησε παρουσιάζοντάς τα ως «μια σφαίρα που σκοτώνει».
Αναφέρθηκε στην ταχεία αύξηση των δημοσιονομικών προβλημάτων διαφόρων κρατών και της Ευρώπης. Βάσει του Μάαστριχτ, είπε, το χρέος δεν έπρεπε να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ σήμερα όμως, χώρες της Ευρώπης αγγίζουν και ξεπερνούν το 100%. Βέβαια το χρυσό μετάλλιο παγκοσμίως, το έχει η Ιαπωνία με 200%, οι δε ΗΠΑ που είχαν ανάπτυξη στη δεκαετία του 90 σήμερα βρίσκονται σε ύφεση. Κατέληξε λέγοντας: «Τελικά εκείνο που μας σκοτώνει δεν είναι η σφαίρα, αλλά η ταχύτητα με την οποία μας αγγίζει».
Ο γγ του ΟΟΣΑ ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μικρά σημάδια για μια μικρή πράσινη ανάπτυξη, όμως χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι τρόποι υποστήριξής της γιατί δεν έχουμε αρκετά χρήματα».
Ο μόνος τρόπος, είπε ο κ. Γκουρία, είναι να δράσουμε όπως τα παλιά χρόνια, να περάσουμε μέσα από την εκπαίδευση, την ανάπτυξη την έρευνα, τον ανταγωνισμό, την ευελιξία στην αγορά εργασίας, την ανανέωση. Η «επάνοδος της εμπιστοσύνης» των πολιτών προς τους ηγέτες όταν αυτοί θα πρέπει να λάβουν επώδυνα μέτρα, είναι απαραίτητη για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων, σύμφωνα με τον ΓΓ.
«Οι πραγματικοί ηγέτες» είπε, «είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν όλα αυτά, ενημερώνουν το λαό τους και ζητούν την υποστήριξή του». Εάν ρίξουμε μια ματιά στην Ευρώπη είπε, σε πολλές χώρες έχουμε υπηρεσιακές κυβερνήσεις όπως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, ενώ σε άλλες οι ηγέτες έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους:
«Οι Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο χαμηλής δημοτικότητας. Η ανεργία δημιουργεί προβλήματα για τα δημόσια οικονομικά και βεβαίως προβλήματα για τους ηγέτες» κατέληξε ο κ. Γκουρία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment