Monday, October 18, 2010

Οικονομία | 18.10.2010

Eλληνικές συμμετοχές στο Prix Europa 2010

Στο Βερολίνο γίνεται το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Νέων Τεχνολογιών Prix Europa. Μεταξύ των 220 παραγωγών στο διαγωνιστικό πρόγραμμα βρίσκονται και πέντε συμμετοχές από την Ελλάδα.

Σάββατο βράδυ, οκτώ η ώρα στο Ραδιομέγαρο Μουσικής του Βερολίνου η έναρξη του Prix Europa με τους Maraveyas Illegál από την Αθήνα και το πρώτο τους τραγούδι “Welcome to Greece”. Εκατοντάδες είναι οι θεατές στην αίθουσα, αλλά εκατομμύρια οι ακροατές, αφού η συναυλία μεταδίδεται ζωντανά σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από ραδιοφωνικούς σταθμούς και το ίντερνετ.Για το συγκρότημά είναι μια σημαντική στιγμή θα μας πει ο αρχηγός του Κωστής Μαραβέγιας: “Νιώθουμε μεγάλη χαρά, που δεν μπορώ να την περιγράψω, γιατί δεν είναι κάτι που ψάξαμε. Εγώ άνοιξα τα email μου, όπως τα ανοίγω κάθε μέρα και βλέπω ένα email, που λέει 'Mister Maraveya, we like your music and we would like to do a concert hier in Berlin'. Και λέω, 'Are you sure?'. Δηλαδή μου φάνηκε τόσο περίεργο γιατί όλοι ξέρουμε, για να κάνει κάποιος κάτι στο εξωτερικό, και ειδικά ότι αφορά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, χρειάζεται να μεσολαβήσει ο μάνατζερ, ο οποίος μάνατζερ θα πάρει τηλέφωνο τον διοργανωτή, ο διοργανωτής θα πάρει τον τάδε, να ακούσουν, να κάνουν... Αυτοί στο Βερολίνο το έκαναν τόσο γρήγορα, τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα – κάποιος μας άκουσε, του άρεσε και μας κάλεσαν.”

Ο Κωστής Μαραβέγιας στο  Prix Europa Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Prix EuropaΠιθανώς σχετικά με την απόφαση για το συγκρότημα, η διαδικασία να ήταν πράγματι αυτή που περιέγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας. Ό,τι αφορά όμως την απόφαση φέτος να ξεκινήσει το Φεστιβάλ με ελληνικό άρωμα, αυτή η απόφαση ήταν σαφώς πολιτική, θα μας ο επιβεβαιώσει η διευθύντρια του Prix Europa, Susanne Hoffmann: “Έχουμε τώρα ένα νέο μέλος από την Ελλάδα. Τέλος του περασμένου χρόνου τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ έχουν γίνει μέλη του Prix Europa. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να καλέσουμε φέτος ένα ελληνικό μουσικό συγκρότημα. Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Στα μίντια μεταδόθηκαν τους τελευταίους μήνες τόσα πολλά σχόλια για την Ελλάδα, και όχι μόνο κολακευτικά. Εμείς είπαμε, θέλουμε να δείξουμε την άλλη Ελλάδα, αυτήν που πολλοί δεν την γνωρίζουν. Ψάξαμε και βρήκαμε αυτό το συγκρότημα. Ήταν μια πολύ εύστοχη επιλογή.”

Παρούσα και η ΕΡΤ

Η διευθύντρια του Prix Europa Σούζαν ΧόφμανΗ διευθύντρια του Prix Europa Σούζαν ΧόφμανΑπό τις 1000 περίπου αιτήσεις συμμετοχής στο Prix Europa επιλέχτηκαν τελικά 220 ραδιοφωνικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά προγράμματα για να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτά και πέντε παραγωγές ή συμπαραγωγές της ΕΡΤ:

-Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Εμμανουήλ Κουτσουρέλη “Χίμαιρα, ταξίδι σπειροειδές και αμετάκλητο” που έχει ως θέμα τα ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη μεταμόσχευση.

-Η ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Εμμανουηλίδη και της Σοφίας Εξάρχου “Μεσεσίνα” για δύο έφηβους.

-Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Κουφοπούλου “Colossi of love” που ασχολείται με τα λεγόμενα “καμάκια” της εποχής του ΄70 και του ΄80.

-Το επίσης τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη “Sugartown, the day after”, για τον δήμαρχο και τους κατοίκους της Ζαχάρως αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

- Και τέλος το ραδιοδράμα “Οι δειπνοσοφιστές” της Μαρούλας Ματζώρου. Στο δράμα της, όπως εξηγεί η κ. Ματζώρου, συναντιόνται σε δείπνο άτομα που ανδρώθηκαν στην εποχή της δικτατορίας: “Ήταν οι άνθρωποι που έφυγαν προς τις εκτάσεις του αναρχισμού, ήταν οι άνθρωποι που μελαγχόλησαν και κλείστηκαν στον εαυτό τους, ήταν αυτοί που στράφηκαν προς τις ουσίες και ήταν και ο πολύς ο κόσμος, ο οποίος όλα τα υπέμεινε σαν φυσιολογικά. Είναι αυτοί που κάποια στιγμή ξύπνησαν ένα πρωί και είδαν ότι η ανθρωποφαγία δεν είναι προσωπική εμπειρία, αλλά μπορεί να γίνει εθνική.”

Σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους της από την Ελλάδα, η Μαρούλα Ματζώρου έρχεται για τρίτη φορά στο Prix Europa. Όπως επιβεβαιώνει, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο φεστιβάλ ανοίγει ορίζοντες, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να δεις και να ακούσεις πρωτοποριακά προγράμματα απ' όλη την Ευρώπη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπευθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

dw

No comments: