Παναγιωτης Παναγοπουλος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Η μετανάστευση, που έχει σημαδέψει πολλές γενιές ελληνικών οικογενειών, είναι το θέμα ενός μεγάλου αφιερώματος του Ινστιτούτου Γκαίτε. Αυτή τη χρονιά συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την υπογραφή του Γερμανο-ελληνικού Συμφώνου Προσέλκυσης Εργατών και το Ινστιτούτο διερευνά τα αποτελέσματα και την εμπειρία αυτού του εκτεταμένου κύματος μετανάστευσης προς τη Γερμανία.
Από τις 30 Ιουνίου του 1950 που υπογράφηκε το Σύμφωνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες έφυγαν για τη Γερμανία. Εμειναν εκεί, από μόλις δύο μέχρι τριάντα και σαράντα χρόνια, ενώ 280.000 παραμένουν έως και σήμερα εκεί, με τις οικογένειές τους να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία. Οι περισσότεροι από τους Ελληνες μετανάστες της πρώτης και της δεύτερης γενιάς έχουν επιστρέψει πια στην Ελλάδα.
Η κεντρική εκδήλωση του αφιερώματος με τίτλο «Μετανάστευση και Γυρισμός», πραγματοποιείται αύριο το βράδυ στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16, ώρα έναρξης 7 μ.μ.) και έχει θέμα τις «Ιστορίες ζωής από τη μακρινή και την εγγύτερη πατρίδα». Στην εκδήλωση, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικευμένη σε μεταναστευτικά θέματα, Ελένη Τορόση, τον πρώτο λόγο θα έχουν Ελληνες που έζησαν και εργάστηκαν στη Γερμανία. Στη αυριανή βραδιά θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους εκεί, τις δυσκολίες της προσαρμογής και τις αντιθέσεις που συνάντησαν, για το πόσο θεωρούν δεύτερη πατρίδα τη Γερμανία, αλλά και για τις εμπειρίες τους όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Οι δύο πατρίδες θα είναι ο πυρήνας της συζήτησης. Αισθάνονται με δυο πατρίδες οι Ελληνες που έζησαν στη Γερμανία; Και πόσο νοσταλγούν τη μία όταν βρίσκονται στην άλλη; Στην εκδήλωση θα γίνει αναλυτική αναφορά και στα ιστορικά γεγονότα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό κύμα. Από πού δηλαδή ξεκίνησαν οι πρώτοι γκασταρμπάιτερ; Γιατί πήραν αυτή τη μεγάλη απόφαση, πώς ήταν η ζωή τους εκεί, η επικοινωνία μεταξύ τους, τι έγραφαν στα γράμματα προς τους δικούς τους. Από την άλλη πλευρά, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στο πώς η Γερμανία επηρέασε τη ζωή τους στην Ελλάδα αφού επέστρεψαν και αν η εμπειρία τους εκεί, διευκόλυνε ή δυσκόλεψε τη ζωή τους εδώ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο Θεόδωρος Γαβράς, επικεφαλής του πρώτου συμβουλίου για θέματα αλλοδαπών στο Μόναχο, οι συγγραφείς Γιώργος Μαντζουράνης και Σάκης Πορίχης, η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιάδου και ο Κώστας Πετρογιάννης, πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ραδιοφωνικού Προγράμματος.
Το αφιέρωμα του Ινστιούτου Γκαίτε στη μετανάστευση συμπληρώνεται από τη έκθεση «Ξενιτεμός, Μετανάστευση, Γυρισμός - Αναμνήσεις από την πρώτη και δεύτερη πατρίδα» στο φουαγιέ του Ινστιτούτου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές ταινιών. Σήμερα προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ «Η ελληνική κοινότητα της Χαϊδελβέργης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» και «Δεύτερη πατρίδα» του Λευτέρη Ξανθόπουλου και «Δεύτερη πατρίδα - Ο Γιώργος από τη Χαϊδελβέργη» του Κώστα Μαχαίρα, ενώ τη Δευτέρα θα προβληθούν, το ντοκιμαντέρ «Ελληνικές σπεσιαλιτέ» του Φίλιππου Τσίτου και η ταινία της Αγγέλας Μυλωνάκη «Μπαχ και μπουζούκι».
No comments:
Post a Comment