Friday, October 22, 2010

Ε.Ε.: Αυστηρή λιτότητα ή κυρώσεις
Στις χώρες με μεγάλο χρέος

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα κράτη-μέλη με υψηλό έλλειμμα και χρέος προιωνίζεται μία μακρά περίοδο αυστηρότατης δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ελλάδα, που θα υπερβεί κατά πολύ τη χρονική διάρκεια του Μνημονίου.

Το 2014 και με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του Μνημονίου προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα ανέρχεται σε 144,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε., θα είναι υποχρεωμένη να μειώνει το χρέος τουλάχιστον κατά τέσσερις μονάδες ως προς το ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθούν κυρώσεις. Επομένως η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο για πολλά χρόνια ακόμη.

Αλλωστε, ο γενικευμένος φόβος διόγκωσης των ελλειμμάτων οδηγεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υιοθέτηση πολιτικής λιτότητας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στη Γαλλία, όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται ανυποχώρητος και δηλώνει ότι «οι ταραξίες δεν θα έχουν την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία». Την αναμέτρηση Σαρκοζί - συνδικάτων παρακολουθούν με αγωνία οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς εκτιμούν ότι από την έκβασή της θα κριθεί η επιτυχία των περιοριστικών πολιτικών που ακολουθούν και οι ίδιες. Μεγάλη συζήτηση προκαλεί, τέλος, το κολοσσιαίο πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.


No comments: