της Κεντροδεξιάς που διαψεύδονται
Tου Γιώργου Π. Τερζή
Η πρόσφατη επιστολή του κ. Κώστα Καραμανλή προς την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου, 22 μήνες μετά την επίσημη ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» για το θέμα, σε εκείνη τη δεκεμβριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., προσέφερε στον διάδοχό του Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία που αναζητούσε.
Εχοντας ήδη, με τη συνεργασία του νομικού συμβούλου του Τάκη Μπαλτάκου και των Ευρ. Στυλιανίδη και Ν. Δένδια, επιτύχει την αμφισβήτηση των ισχυρισμών του ΠΑΣΟΚ για «σκάνδαλο», ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρήκε στην επιστολή Καραμανλή το «σημείο αναφοράς» σε κάθε εφεξής αναβίωση της υπόθεσης. Η Ρηγίλλης, που επιθυμεί σφόδρα να απεγκλωβιστεί από το Βατοπέδι, παραπέμπει αποκλειστικά πλέον σε όσα έγραψε ο κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να διώξει από πάνω της το όποιο φορτίο. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε» ήταν το σχόλιο του κόμματος τις προηγούμενες ημέρες. Και γιατί όχι, άλλωστε, αφού ο ίδιος ο κ. Καραμανλής -που είχε στο παρελθόν δηλώσει άγνοια όλων των διαστάσεων της υπόθεσης και, κυρίως, των σκανδαλωδών επιδιώξεων γύρω από τα ακίνητα της Μονής- πλέον απορρίπτει κάθε έννοια σκανδάλου.
Σε τεντωμένο σχοινί
Η επιχειρηματολογία του κ. Καραμανλή και της Ρηγίλλης ενισχύεται από τις κινήσεις της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, που πλέον σχοινοβατεί. Οι νέες αξιολογήσεις για τις ανταλλαγές μόλις που ανατέθηκαν και, όμως, το ΠΑΣΟΚ προκρίνει ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών και έκδοση πορίσματος εντός δεκαπενθημέρου. Ακόμη και χωρίς τις νέες εκθέσεις που θα αποδεικνύουν ή μη τη ζημία του Δημοσίου. Η πλειοψηφία μοιάζει αποφασισμένη να παραπέμψει κάποιους εκ των πέντε ελεγχομένων (Θ. Ρουσόπουλος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος και Γ. Βουλγαράκης), αδιαφορώντας αφενός για την παραγραφή -που εικάζεται ότι θα εκτιμήσει το Δικαστικό Συμβούλιο- αφετέρου δε για την ύπαρξη ισχυρών στοιχείων παραπομπής. Δίδοντας στη Ν.Δ. το δικαίωμα να «φωνάζει» για πολιτική δίωξη.
Ταυτόχρονα, όμως, οι εξελίξεις στην «υπόθεση Βατοπεδίου» αλλά και στην οικονομία φαίνεται ότι αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για την αναδιάταξη δυνάμεων στον χώρο της «κεντροδεξιάς». Ακόμη κι αν το κοινωνικό κλίμα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο για τον τέως πρωθυπουργό, η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του έστω και διά επιστολής, επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί ως εφαλτήριο επαναφοράς του στο πολιτικό σκηνικό.
Τα σχετικά σενάρια προκαλούν έντονο εκνευρισμό τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο επιτελείο του ίδιου του κ. Καραμανλή, με τους συνεργάτες του να επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις. «Ο Κ. Καραμανλής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία της παράταξης που υπηρέτησε όλη του τη ζωή και ουδέποτε διανοήθηκε να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα και τη νικηφόρα πορεία της υπό τη νέα ηγεσία» διεμήνυαν το βράδυ της Παρασκευής στενοί του συνεργάτες.
Ως προς τα διακινούμενα σενάρια, αυτά τα αποδίδουν είτε στα προσωπικά ελατήρια στελεχών που αναζητούν «ζωτικό χώρο» είτε στις επιδιώξεις πολιτικών εκτός Ν.Δ. Κι αν το ανωτέρω μπορεί να ερμηνεύσει ενδεχομένως τα λεγόμενα των κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και Μάκη Βορίδη, που άνοιξαν τη συζήτηση, δεν εξηγεί γιατί νερό στον μύλο των σεναρίων ρίχνουν είτε καραμανλικοί βουλευτές είτε στελέχη όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αν και η πικρία του από τον κ. Α. Σαμαρά μπορεί να δώσει την απάντηση.
Η Ρηγίλλης επιχειρεί, επίσης, να ελέγξει τις αντιδράσεις της δηλώνοντας πλήρη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το θέμα το έκλεισε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, διά συνεργατών του. «Για εμάς ουδέποτε υπήρξε ζήτημα» σημειώνουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι αυτή καθεαυτήν η ανάδειξη Σαμαρά με μαζική εκλογή σηματοδότησε την απαρχή ενός νέου πολιτικού κύκλου. Αποδίδουν δε τη συζήτηση που άνοιξε σε πράσινο δάκτυλο που είτε μέσα από τα «δεκανίκια» του, είτε διά στελεχών που ετέθησαν οριστικά εκτός Ν.Δ. προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικό θέμα στο κόμμα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών και ενώ η κυβέρνηση κλυδωνίζεται…
Μηνύματα μέσω ψηφοδελτίων
Μηνύματα για τη νέα κοινοβουλευτική του ομάδα, που θα συγκροτηθεί μέσω των επόμενων εθνικών εκλογών, θεωρείται ότι στέλνει ο κ. Σαμαράς διά της συγκρότησης των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ειδικά για την περιφέρεια Αττικής, πλην του κ. Β. Κικίλια, η ανακοίνωση ως υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών των Νότη Μηταράκη και Αννας Καραμανλή θεωρήθηκε από αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. ως έμμεσο χρίσμα για την υποψηφιότητα των δύο και στις εθνικές εκλογές, ενώ προφανώς καλύτερες θα είναι και οι εκλογικές προοπτικές του κ. Κικίλια, που έχει ήδη εκτεθεί στην Α΄ Αθήνας. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του κ. Γιάννη Μανώλη, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει τη διάθεση να «ανέβει» από την Αργολίδα στη Β΄ Αθήνας και, παρά το γεγονός ότι απερρίφθη ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κατέρχεται ως αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τον κ. Μανώλη είναι ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλά στελέχη από το καραμανλικό στρατόπεδο καθώς και για φίλους της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, εξαιτίας της πολεμικής που είχε ασκήσει προς τον τέως πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του. Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί αν θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος ή, αντιθέτως, θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις.
Ζητούμενο, ενόψει εκλογών, παραμένει και η ενεργοποίηση, εκτός από τους δύο αντιπροέδρους που θα περιοδεύσουν την Ελλάδα, και των βουλευτών κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ο κ. Σαμαράς τους ζήτησε να οργανώσουν συγκεντρώσεις στήριξης του κ. Κικίλια, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί σχετικός ενθουσιασμός.
kathimerini
No comments:
Post a Comment