Thursday, October 14, 2010

«Πικρία» Αμερικανού καθηγητή για τα γεγονότα στην Ακρόπολη
Το «προφίλ» του αρχαϊκού ναού του Δία στη Νεμέα επιχειρεί να σκιαγραφήσει ο καθηγητής, Στίβεν Μίλερ. Δηλώσεις του για τα επεισόδια στην Ακρόπολη.

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο επίτιμος πρόεδρος της Αμερικανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Στίβεν Μίλλερ. Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στην Ακρόπολη μεταξύ συμβασιούχων και αστυνομικών ερωτηθείς σχολίασε: «Τα επεισόδια στην Ακρόπολη και οι απεργίες αλλοιώνουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

«Έχω πει επανειλημμένα στους συμβασιούχους ότι δεν έχει νόημα να κάνουν επεισόδια. Μπορούν να δουλεύουν κανονικά, να κρατούν τις πόρτες των αρχαιολογικών χώρων ανοιχτές, αλλά χωρίς να κόβουν εισιτήρια. Έτσι και οι τουρίστες θα φεύγουν ευχαριστημένοι και το κράτος θα ζημιώνεται. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα βλέπουμε όλα ως ποδοσφαιρικό αγώνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μίλερ στο παρελθόν διατέλεσε μέλος της αντίστοιχης επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα τελευταία 10 χρόνια κανένας Έλληνας υπουργός Πολιτισμού δε ζήτησε τη γνώμη του, όπως λέει με πικρία.

Αν και δηλώνει αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, επισημαίνει διαρκώς: «Καμιά φορά βιαζόμαστε, αλλά είναι ένα θέμα που χρειάζεται υπομονή».

Ο κ. Μίλλερ, επί 35 χρόνια κάτοικος και ερευνητής της περιοχής της Νεμέας, βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με αφορμή διάλεξη που θα δώσει απόψε στο Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ.

Ο πρώιμος αρχαϊκός ναός του Δία στη Νεμέα ήταν ένας απλός μακρόστενος ναός με δύο κίονες στην είσοδο και με ζωγραφικές -όχι γλυπτές- συνθέσεις στο αέτωμά του.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ο αρχαιολόγος, Στίβεν Μίλερ, μελετώντας αρχιτεκτονικά μέλη και κεράμους του ναού, που αποτέλεσε τον «πρόγονο» του λαμπρού κλασικού ναού στο πανελλήνιο ιερό του Δία στη Νεμέα.

Ο πρώιμος ναός απασχολεί ιδιαίτερα τους ερευνητές στην περιοχή, καθώς από αυτόν έχουν έρθει στο φως μόνο σκόρπια μέλη σε δεύτερη χρήση και λίγα κεραμικά.

Το «προφίλ» του ναού αυτού επιχειρεί να ανασυνθέσει ο Στίβεν Μίλερ: «Ο ναός αυτός χτίστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και ήταν ένα απλό μακρόστενο κτίριο, που επιστεγαζόταν με τρίρριχτη επικλινή στέγη. Τα θεμέλιά του πιστεύουμε πλέον ότι ήταν ακριβώς κάτω από το σηκό του κλασικού ναού».Συνταξιοδοτηθείς πλέον, ο Στίβεν Μίλερ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη μελέτη των ευρημάτων από το ιερό του Δία, προκειμένου να δημοσιεύσει μια πληρέστερη εικόνα της περιοχής.

«Οι ανασκαφές στη Νεμέα, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν πολλά, τα οποία αναμένουμε: το στάδιο του Πινδάρου, από το οποίο έχουμε εντοπίσει μόνο την αφετηρία και την επιφάνεια του στίβου, τον ιππόδρομο, για τον οποίο έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι κάλυπτε επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών μέτρων και την Ιερά Οδό, που συνέδεε το στάδιο με το Ιερό», εξήγησε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

No comments: