Saturday, October 16, 2010

Καμιά απόκλιση από τη γραμμή της Ρηγίλλης
Το μήνυμα Σαμαρά στα στελέχη της Ν.Δ.

Της Ελλης Τριανταφυλλου

Στη σημερινή του ομιλία προς την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να στείλει ένα και μοναδικό μήνυμα προς τα στελέχη του: Οτι την ώρα που υπάρχουν σαφή σημάδια μεταστροφής του κλίματος και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να καρπωθεί τη φθορά και να αξιοποιήσει υπέρ της τα εσωκομματικά μπαϊράκια στο κυβερνών κόμμα, δεν νοείται εφησυχασμός, χαλαρότητα ή αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή. «Το λέει και το εννοεί» σημειώνουν οι συνεργάτες του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλοι θα κριθούν την επομένη των εκλογών.

Την τελευταία εβδομάδα στη Ρηγίλλης επικρατεί πυρετός, διότι όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του στην ηγεσία που οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι «απαγορευτικοί» για τη Ν.Δ. Η στροφή αυτή στο εκλογικό σώμα, κατά το επιτελείο του κόμματος, σημειώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η στροφή αυτή ξεκίνησε από την παρουσία του αρχηγού στη ΔΕΘ και συνεχίστηκε σταθερά, ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο μετά τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς βάλλει με κάθε ευκαιρία εναντίον του κ. Παπανδρέου για τη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ ταυτοχρόνως προσπαθεί να αντιστρέψει το κυβερνητικό δίλημμα, ζητώντας από τους πολίτες να σκεφτούν πόσο βαρύ θα είναι το πακέτο των νέων μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας από τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Ικανοποίηση

Με προφανή ικανοποίηση, εξάλλου, παρακολουθούν στη Ρηγίλλης τα τεκταινόμενα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής και τους εσωκομματικούς κραδασμούς που σημειώνονται. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, κάποιοι στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα αποκλεισμού του μέχρι πρόσφατα «φαβορί» κ. Σγουρού από τον δεύτερο γύρο – κάτι που για τη Ρηγίλλης αποτελεί το ιδανικό σενάριο. Μελετώντας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του κόμματος, οι επιτελείς της Ν.Δ. θεωρούν εξαιρετικά εφικτό να βαφτεί γαλάζιος ο χάρτης το βράδυ των εκλογών σε πέντε έως επτά περιφέρειες – ενδεχόμενο που προ μηνός δεν φάνταζε καθόλου πιθανό. Συγκεκριμένα, στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (Π. Ψωμιάδης), Δυτικής Μακεδονίας (Γ. Δακής), Βορείου Αιγαίου (Π. Βογιατζής), Ηπείρου (Δ. Καχριμάνης), Θεσσαλίας (Κ. Αγοραστός) και πιθανόν της Στερεάς Ελλάδας (Αθ. Χειμάρας), ενώ πιστεύουν ότι ακόμη δεν έχει λήξει τίποτα στη μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αισιοδοξία εκφράζουν για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Κ. Γκιουλέκας προηγείται σταθερά του αντιπάλου του κ. Γ. Μπουτάρη.

Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι ότι το κλίμα μεταστροφής που περιγράφουν τα στελέχη του επιτελείου του δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής στον επιθυμητό βαθμό ως εφαλτήριο για την κινητοποίηση του συνόλου των κομματικών δυνάμεων. Ακόμη και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου το στοίχημα του κ. Βασ. Κικίλια είναι προσωπικό για τον κ. Σαμαρά, η συμβολή των τοπικών βουλευτών είναι από περιορισμένη έως ισχνή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα προ ημερών εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου παρέστησαν τρεις βουλευτές και μία πρώην βουλευτής! Ολοι οι άλλοι απουσίαζαν, κάτι που εξόργισε τον κ. Σαμαρά, ο οποίος και διεμήνυσε τηλεφωνικώς στα στελέχη του ότι δεν θα δεχθεί άλλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση ενός εκάστου υπέρ του κοινού αγώνα.

Σε όλες τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ο κ. Σαμαράς ζητεί από τα στελέχη του να μη διευκολύνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια ορισμένων (κυρίως του Γ. Καρατζαφέρη και του στρατοπέδου της Ντ. Μπακογιάννη) να εγείρουν ζήτημα επανένωσης της Κεντροδεξιάς. Στη Ρηγίλλης μιλούν για κατασκευασμένη ιστορία, ενώ και ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, Π. Μολυβιάτης, σημειώνει ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Καρατζαφέρη (και στην οποία δόθηκε άλλη διάσταση) είπε στον αρχηγό του ΛΑΟΣ ότι την Κεντροδεξιά εκφράζει η Ν.Δ. η οποία έχει αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.


No comments: