Sunday, October 17, 2010

Πολιτική | 17.10.2010

Αλέξης Γαλανός: «Να ξαναμπεί στους χάρτες η Αμμόχωστος»

«Να ξαναμπεί στους χάρτες η Αμμόχωστος, η πόλη-φάντασμα» είναι ο στόχος του δήμαρχου της κ. Αλέξη Γαλανού που πραγματοποιεί περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Αλέξης Γαλανός είναι δήμαρχος της Αμμοχώστου εδώ και τρισήμισυ χρόνια. Εχει μαζέψει υπογραφές από 30.000 κατοίκους που επιθυμούν να γυρίσουν στην πόλη τους.

Εχει ήδη περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως στις Βρυξέλλες το Λουξεμβούργο, τη Μαδρίτη, τη Στοκχόλμη, το Βερολινο, τη Μόσχα κλπ. Έχει επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ με στόχο όπως υπογραμμίζει «να ξαναμπεί η Αμμόχωστος στον χάρτη».

Αλέξης Γαλανός: «Εχουμε ξεκινήσει την καμπάνια εδώ και πολύ καιρό, έχουμε επισκεφθεί πολλές πρωτεύουσες που είχαν ή έχουν την προεδρία της ΕΕ, και τώρα είμαστε στο Παρίσι για να προβάλουμε το πρόβλημα της Αμμοχώστου της πόλης-φάντασμα, την οποία κρατάνε με τον πιό απαίσιο τρόπο τα τουρκικά στρατεύματα, ερμητικά κλειστή, απαγορεύοντας στους κατοίκους να επιστρέψουν σπίτια τους. Τα τελευταία 36 χρόνια η Αμμόχωστος έχει καταστραφεί, κατεστράφησαν τα κτίρια, τα πάντα, και θα αποτελέσει ένα πολεοδομικό θαύμα να ξανακτισθεί όταν την πάρουμε πίσω.

Είναι ένα έγκλημα το οποίο γίνεται εναντίον μιας ευρωπαϊκής πόλης»

– Είπατε ότι θα πάρετε την Αμμόχωστο, πιστεύετε ότι θα το κατορθώσετε;

Αλέξης Γαλανός: «Εγώ πιστεύω ότι θα την δώσει η Τουρκία δεν μπορεί να μην τη δώσει . Εάν θέλει να μπει στη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να παραδώσει την Αμμόχωστο. Εξαρτάται βέβαια και από τους Ευρωπαίους και από το εάν έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά εξαρτάται και από εμάς πόσο αποφασιστικοί θα είμαστε. Ο άνθρωπος που θέλει κάτι και πιστεύει σε κάτι θα το πάρει στο τέλος .Εάν εμείς οι ίδιοι χαθούμε στον δικό μας κόσμο τίποτα δεν θα πάρουμε.

- Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι το κυπριακό δεν έχει επιλυθεί γιατί οι ελληνοκύπριοι ψήφησαν «οχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν.

Αλέξης Γαλανός: «Κοιτάξτε εγώ δεν θέλω να γυρίσω στο σχέδιο Αναν γιατί εκεί μπορούμε να βρούμε πολλά πράγματα που μας χωρίζουν.

Εάν με ρωτάτε για ένα ιστορικό λάθος, ένα είναι αυτό και ίσως να έχει παίξει ρόλο η όλη ιστορία του σχέδιου Ανάν. Εσείς ξέρετε καμία χώρα της οποίας κατέχει το έδαφος άλλη χώρα να δέχεται αυτή η χώρα να ξεκινά πορεία να μπει σε μία Ευρώπη σε μια οικογένεια χωρίς να αποχωρήσουν τα στρατεύματά της; Εμείς το κάναμε. Δηλαδή είναι εκπληκτικό που η Κύπρος και η Ελλάδα, γιατί φαντάζομαι θα έπαιξε ρόλο και η Ελλάδα αντί να θέσουμε όρο απαράβατο ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις η Τουρκία στην Ευρώπη να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αρχίσαμε τα περίεργα για να μας ανοίξουν τα λιμάνια ωσάν το κυπριακό να ήταν θέμα εμπορικό ή να μας αναγνωρίσει σαν να χρειαζόταν να αναγνωρίσει ο θύτης το θύμα του στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα λάθη κατά τη γνώμη μου.

Και αυτά τα βρίσκουμε μπροστά μας γιατί με αυτόν τον χειρισμό απενοχοποιήθηκε η Τουρκία και τώρα μιλάμε για προβλήματα Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων, για απομόνωση Τουρκοκυπρίων, κατευθείαν εμπόρια κλπ. Δηλαδή η Τουρκία με αυτούς τους χειρισμούς δεν είναι μέρος του προβλήματος…».

- Γιατί ξεκινήσατε τώρα αυτή την εκστρατεία;

Αλέξης Γαλανός: «Έχει τρισήμισυ χρόνια, Αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε να το προβάλουμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε. Δεν υπάρχει εκείνη η διαφωτιστική κινητοποίηση και διαφωτιστική καμπάνια που έπρεπε να γινόταν από τον Ελληνισμό, έχουμε ένα σύνδρομο αδυναμίας,…Κατά συνέπεια κάνω κριτική, κριτική στις αδυναμίες διαφώτισης, κάνω εποικοδομητική κριτική και δεν φοβάμαι να πω ότι δεν είναι αυτή η διαφώτιση που σήμερα, παρ’όλο που το δίκιο είναι με το μέρος μας, θα αντιμετωπίσει την πολύ καλά οργανωμένη τουρκική διαφώτιση και προώθηση των θέσεών της.

Συνέντευξη: Ολυμπία Τσίπηρα

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

No comments: