Επισκόπηση τύπου | 16.10.2010
Γκιουλ: «Δεν μας θέλουν, γιατί δεν έχουν στρατηγική»
«Ο Mesut Özil είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ στη Süddeutsche Zeitung. Ο κ.Γκιουλ υποστηρίζει μάλιστα ότι αν τον ρωτούσαν και ο ίδιος θα συμβούλευε τον Özil να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, ενώ επέκρινε τους Τούρκους θεατές που τον αποδοκίμασαν – και μάλιστα μέσα στο Βερολίνο –στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Γερμανία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Φυσικά η συνέντευξη δεν εστιάστηκε κυρίως στο ποδόσφαιρο. Απαντώντας σε ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση των 900 εκ. πολιτών δεν μπορεί να φοβάται την Τουρκία των 60 ή 70 εκατομμυρίων.
Επέκρινε όμως και τους Ευρωπαίους πολιτικούς και διανοούμενους, γιατί, όπως υποστηρίζει «δεν έχουν όραμα και στρατηγική», ενώ αν είχαν, προφανώς θα υποστήριζαν την ένταξη της χώρας του. «Σε μερικά πράγματα έχουμε εμείς ευθύνη, σε κάποια άλλα ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια. Επιμένει πάντως ότι η ένταξη παραμένει στρατηγικός στόχος της Άγκυρας.
Σε ερώτηση για την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ο Γκιουλ απαντά λακωνικά λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από την άλλη πλευρά. «Αν το Ισραήλ μας θεωρεί φίλους, ξέρει τι πρέπει να κάνει…» τονίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Γιατί η Τουρκία λογοκρίνει το You Tube;
Ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ έδειξε να αιφνιδιάζεται όταν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι του έθεσαν ερωτήματα για τη λογοκρισία που έχει επιβάλλει η Τουρκία στο You Tube, συγκρίνοντας μάλιστα την Τουρκία με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στην επιτήρηση του Ίντερνετ.
«Θα επιθυμούσα να μη μου είχατε κάνει αυτή την ερώτηση, ούτε κι εγώ είμαι ευχαριστημένος με τη σημερινή κατάσταση» απαντά ο πρόεδρος της Τουρκίας και διευκρινίζει: «Εδώ δεν πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά για ένα φορολογικό θέμα. Έχω ζητήσει όμως να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, πιστεύω ότι χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία μας…»
Τέλος ο Αμπντουλλάχ Γκιουλ θέλησε να αντικρούσει παρατηρήσεις των Γερμανών δημοσιογράφων ότι στην Τουρκία γίνονται επαγγελματικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και δήλωσε: «Οι διεθνείς έρευνες δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Έχουμε γυναίκες που σταδιοδρομούν στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στα πανεπιστήμια, στο διπλωματικό σώμα. ‘Εχετε δίκαιο ότι πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στην πολιτική, αυτό πάντως δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και την αντιπολίτευση…»
Γιάννης Παπαδημητρίου
No comments:
Post a Comment