Wednesday, October 13, 2010

Επισκόπηση τύπου | 13.10.2010

Θα πει η Γερμανία πάλι "όχι" στην Ελλάδα;

Εντέλει θα πρέπει να δοθεί παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της η FTD. Στα νέα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt

Στα σενάρια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων αναφέρονται σήμερα οι περισσότερες γερμανόφωνες εφημερίδες. Ενδεικτικά ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι: "Η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει αργότερα τα ευρωπαϊκά δάνεια", γράφει στην ιστοσελίδα του το Focus, "Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της, αναφέρει η αυστριακή Der Standard ενώ η επίσης αυστριακή Kurier υπογραμμίζει "Τελειώνει ο χρόνος για τους Έλληνες".

Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: "Το 2014 και το 2015 είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τις επιτυχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό το αντιλαμβάνεται και η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής. Στόχος της είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει στο δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών".

Σωστό το καταρχήν "όχι" της Γερμανίας

Η καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμήςΗ καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμήςΓια το ίδιο θέμα η γερμανική έκδοση των Financial Times: "Η κωλυσιεργία της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε σε αναταράξεις στις χρηματαγορές. Θέλοντας να εμφανιστεί ως ‘η σκληρή καγκελάριος των περικοπών’ έναντι των Γερμανών ψηφοφόρων, η Μέρκελ είχε επιλέξει τη σύγκρουση με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό δεν πήγε καλά. Τα καπέλα επικινδυνότητας των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν συνεχώς με αποτέλεσμα η καγκελάριος να αναγκαστεί εντέλει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Γερμανοί να πληρώσουν. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Θα συνιστούσε μια ήπια μορφή αναδιάρθρωσης που θα ήταν χρήσιμη για πολλούς λόγους. Καταρχήν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξαναμπεί και πάλι στο δρόμο των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Εάν κληθεί να αποπληρώσει σε τρία χρόνια, τότε θα προέκυπταν νέες επιβαρύνσεις το 2014 και το 2015 τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν είτε με την ανάληψη νέων χρεών ή ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Και τα δυο σενάρια δεν συνιστούν καλές εναλλακτικές επιλογές".

"Γι΄ αυτό θα ήταν σωστό να δοθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να εξισορροπηθούν οι επιβαρύνσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες μέλη δεν προκύπτουν μειονεκτήματα. Αντιθέτως: τα δάνεια συνοδεύονται από καλά επιτόκια. Επομένως θα δίνονταν παράταση και στο κέρδος. Τρίτον, η οικονομική κρίση έδειξε ότι με μακροπρόθεσμα δάνεια μπορεί να προχωρήσει κανείς σε έναν καλύτερο σχεδιασμό. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ορισμένες προϋποθέσεις: όχι απαραίτητα να αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει στο δρόμο των περικοπών. Πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ένας γενικότερος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, καθώς ο ελληνικός ήταν μόνον μια λύση ανάγκης που υπαγορεύθηκε από τις πιέσεις των διεθνών αγορών. Το ενδεχόμενο να ενταθούν εκ νέου αυτές οι πιέσεις εξαιτίας της Γερμανίας, είναι αυτή τη φορά μάλλον απίθανο. Τα καπέλα επικινδυνότητας για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πάει καλά, και έτσι μπορεί κανείς να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης χωρίς πιέσεις. Στο τέλος η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πει όχι. Αυτό θα ήταν λάθος. Προς το παρόν όμως είναι μάλλον καλό ότι δεν είπε αμέσως το ναι".

Η γραφειοκρατία το εμπόδιο πώλησης ελληνικών νησιών

"Όποιος θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί χρειάζεται εκτός από χρήματα και πολύ χρόνο"Στα νέα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών αναφέρεται σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. "Για να θέσει υπό τον έλεγχό της τα άθλια δημοσιονομικά, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ορισμένων νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν ήδη πολλοί: από δισεκατομμυριούχους στο Καζακστάν μέχρι επενδυτές από το Μονακό. Τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν ωστόσο δυνητικοί επενδυτές θυμίζουν τα πάθη του Σισύφου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο παράδειγμα ου 63χρονου Αντουάν Μααλούφ που ενδιαφέρθηκε ήδη από την άνοιξη του 2008 να αγοράσει αντί 120 εκατομμυρίων ευρώ τη βραχονησίδα «Πάτροκλος» («Γαϊδουρονήσι») στο Σαρωνικό προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας. Είχε επισκεφθεί μάλιστα τότε την υπουργό Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ρίχνοντας στο τραπέζι 15 δις ευρώ, εν είδει εγγυήσεων εκ μέρους ορισμένων εκ των μεγαλύτερων οικονομικών ομίλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα σχέδια προέβλεπαν μεταξύ άλλων την κατασκευή καζίνο, γηπέδων γκολφ και 5άστερων ξενοδοχείων δυναμικότητας 50.000 επισκεπτών που θα απασχολούσαν περί τους 8.000 εργαζόμενους".

"Η υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τα σχέδιά του και πως έχει τις ευλογίες της. Ο ίδιος ζήτησε τότε μια έγγραφη διαβεβαίωση για να απαντήσει η κ. Πάλλη Πετραλιά: ‘Πώς είπατε; Μα δεν εμπιστεύεστε την ελληνική κυβέρνηση’; Η επιβεβαίωση δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να θαφτεί. Πρόκειται μόνον για ένα από τα θύματα της παράλυσης του γραφειοκρατικού μηχανισμού και της θεσμοθετημένης διαφθοράς που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παρότι ο Παπανδρέου στηρίζει τα σχέδια αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία αγοραπωλησία νησιού. Εκτός από τα γραφειοκρατικά εμπόδια υπάρχουν και άλλα, όπως το να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες".

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι υπάρχει σειρά σχετικών δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν καθώς δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστικά κτηματολόγιο.

"Όποιος θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί", καταλήγει η Die Welt, "χρειάζεται εκτός από χρήματα και πολύ χρόνο. Συνολικά 8 υπουργεία, από το Πολιτισμού μέχρι το Αμύνης εμπλέκονται στα πρώτα βήματα της διαδικασίας αγοραπωλησίας".

Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments: