Thursday, November 1, 2012


Οινοποιείο «Ρομπόλα»: Μετά τον τρύγο...

Οινοποιείο «Ρομπόλα»: Μετά τον τρύγο...
Επίσκεψη στο εμφιαλωτήριο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας! Ο κ. Μπαζίγος μας ξενάγησε στο οινοποιείο της Ρομπόλας στα Ομαλά!
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και γύρω στις 10 Σεπτέμβρη είχε ολοκληρωθεί. Κρατάει λοιπόν ένα μήνα κατά προσέγγιση. Φέτος, μαζεύτηκαν περίπου 600 τόνοι σταφύλι, το οποίο προέρχεται από τους παραγωγούς που είναι μέλη του συνεταιρισμού. Η σοδειά παραδίδεται εδώ στο οινοποιείο και αναλαμβάνουμε να τα ενοποιήσουμε και να πουλήσουμε την παραγωγή. 600 τόνοι σταφύλια βγάζουν γύρω στους 500 τόνους κρασί!

Η διαδικασία...

Τα σταφύλια ρίχνονται μέσα στο μηχάνημα της εικ. 1 (στην έκθεση εικόνων), το οποίο τα μεταφέρει στο υπόγειο. Ο κοχλίας γυρίζει και έτσι τα μεταφέρει στο υπόγειο, όπου υπάρχουν μηχανήματα μέσα στα οποία διαχωρίζονται οι ρόγες από τα κοτσάνια. Τα κοτσάνια πετάγονται και οι ρόγες οδηγούνται στα πιεστήρια. Μέσα υπάρχει μία πλαστική μεμβράνη. Μόλις γεμίσει με σταφύλια φουσκώνουμε τη μεμβράνη με αέρα. Καθώς φουσκώνει πιέζει το σταφυλοπολτό και βγαίνει ο μούστος. Δεν πατάμε με τα πόδια, η διαδικασία γίνεται αυτόματα. Ο μούστος περνά στις δεξαμενές, όπου εκεί θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης, θα «βράσει» δηλαδή. Έτσι το λέγανε τα παλιά τα χρόνια στα χωριά: είναι η μετατροπή της ζάχαρης που περιέχει ο μούστος σε οινόπνευμα που περιέχει το κρασί.

Στις δεξαμενές αυτές έχει έρθει ο μούστος όπου έχει επέλθει η διαδικασία ζύμωσης, έχει «βράσει». Ύστερα πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες μετάγγισης, απολάσπωσης, γιατί μετά το βράσιμο δημιουργούνται κάποιες καθιζήσεις. Τα στέρεα σωματίδια που έχει μέσα ο μούστος καθιζάνουν και πρέπει να πεταχτούν. Τραβιέται το κρασί από πάνω σε μια καθαρή δεξαμενή και καθαρίζεται αυτό που μένει από κάτω. Γίνονται κάποια φιλτραρίσματα και το κρασί το Νοέμβριο είναι έτοιμο για πώληση.

Πριν δοκιμάσουμε...
Το ανακινούμε μέσα στο ποτήρι για να βγουν τα αρώματα του κρασιού. Βλέπουμε ίσως... άρωμα μήλου, βανίλια, αχλάδι... Είναι αρώματα που έχουν περάσει στο κρασί και είναι προϊόντα τόσο των πρωτογενών αρωμάτων του σταφυλιού, αυτές που βρίσκονται στη φλούδα και περνούν στο κρασί. Όσο και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης δημιουργούνται κάποιες αρωματικές ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται δευτερογενή αρώματα.

Δεν είναι όλες οι δεξαμενές ολόιδιες. Η ζύμωση είναι μια πάρα πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, η οποία ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Δηλαδή, μπορείς να πάρεις μισά σταφύλια στη μία δεξαμενή και μισά στην άλλη δεξαμενή και τα αφήνεις να ζυμώσουν. Το κρασί που θα παραχθεί δεν θα είναι το ίδιο, θα έχει κάποιες διαφορές: διαφορετικό άρωμα, χρώμα, γεύση, οι οποίες από το ευρύ κοινό να μην είναι αντιληπτές. Όμως, κάποιος ειδικός θα καταλάβει τη διαφορά. Άρα, οι 40 δεξαμενές που βλέπετε είναι 40 διαφορετικά κρασιά. Μέσα στο χειμώνα θα ομογενοποιήσουμε τις δεξαμενές, έτσι ώστε να παραχθεί ένα κρασί ομογενές και σταθερό, το οποίο θα είναι ίδιο με το κρασί το περσινό. Για κάποιον που του αρέσει το «Saint Gerasimos» και δοκίμασε πέρυσι και του άρεσε, πρέπει όταν το αγοράσει φέτος να μοιάζει και να είναι ίδιο με αυτό που ήπιε πέρυσι. Είναι χρέος μας να διατηρούμε την ποιότητα και την γεύση σταθερή στο χρόνο. Κάναμε τις διάφορες χαρμανιές και πειράματα για να γίνει όπως πρέπει.

Στις 40 δεξαμενές, οι 35 είναι Ρομπόλα. Εκτός από Ρομπόλα στην Κεφαλονιά κάνουμε κι άλλες ποικιλίες, όπως Μαυροδάφνη, Τσαούσι, Μποστιλίδι, Μοσχάτο, σε μικρότερες ποσότητες απ' ότι τη Ρομπόλα. Τουλάχιστον εδώ στην περιοχή των Ομαλών...

«Saint Gerasimos»

Διαλέγουμε τα καλύτερα σταφύλια από τα καλύτερα αμπέλια και τα οδηγούμε σε κάποιες ειδικές δεξαμενές. Αυτό θα εμφιαλωθεί ως «Saint Gerasimos», το οποίο είναι θεωρητικά η καλύτερη Ρομπόλα.

Βιολογική Ρομπόλα

Παράγουμε βιολογική Ρομπόλα, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Δηλαδή, το σταφύλι καλλιεργείται χωρίς χημικά πρόσθετα. Είναι δύο δεξαμενές. Η μία περιέχει Τσαούσι και η άλλη περιέχει κόκκινο κρασί, Μαυροδάφνη.

Παλαίωση

Από τον περσινό τρύγο κρατήσαμε μία ποσότητα κρασιού από το καλύτερο που είχαμε και το βάλαμε σε ξύλινα βαρέλια, γαλλικά. Λευκό κρασί, Ρομπόλα. Παλαίωση για 7 μήνες και παλαίωση στα βαρέλια και φέτος φτιάξαμε τη Ρομπόλα από το βαρέλι, η οποία βγήκε στην αγορά μέσα στον Αύγουστο. Είναι καινούριο προϊόν και πάρα πολύ λίγο σε ποσότητα. Για το λόγο ότι είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, φέτος θα βάλουμε τη διπλάσια ποσότητα για παλαίωση.

Εμφιάλωση
Όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες πλέον το κρασί είναι έτοιμο να εμφιαλωθεί. Μεταφέρεται σε μικρές ποσότητες σε δεξαμενές χρήσης, στο εμφιαλωτήριο και από εκεί στα μπουκάλια. Τα άδεια μπουκάλια τοποθετούνται από τη μία πλευρά και μεταφέρονται πάνω στην αλυσίδα μεταφοράς, στο πρώτο μηχάνημα πλένονται και στραγγίζουν. Στο δεύτερο μηχάνημα γεμίζουν τα μπουκάλια με διοξείδιο του αζώτου (αέριο που διώχνει το οξυγόνο από το μπουκάλι, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση του κρασιού, καθώς το αέριο αυτό είναι αδρανές). Στη συνέχεια τα μπουκάλια κλείνονται αεροστεγώς. Στο τέλος επικολλώνται οι ετικέτες και το μπουκάλι είναι έτοιμο να πωληθεί.

Επισκεψιμότητα
Η επισκεψιμότητα είναι αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου οι τουρίστες είναι πάρα πολλοί. Η Ρομπόλα ουσιαστικά είναι από τα πιο περήφανα προϊόντα του τόπου κι από τα πιο γνωστά. Δεν παραλείπουν οι επισκέπτες να έρθουν από εδώ για μια ξενάγηση και μια δωρεάν γευσιγνωσία και όλοι πάντα κάτι θα πάρουν μαζί τους.

Γευσιγνωσία
Δοκιμάζουμε κρασιά πάντα από το πιο ξηρό προς το πιο γλυκό, για να μην μας πάρει όλη τη γεύση το γλυκό κρασί. Από το πιο απλό έως το πιο πλούσιο...
Ρομπόλα: Φρέσκια γεύση με αρώματα λεμονιού και εσπεριδοειδών
Saint GerasimosΓεύση πιο στρογγυλή, πιο μεστή με περισσότερο όγκο, πιο μαλακή και έντονη γεύση. Αρωματικό κρασί.
Βαρελίσια Ρομπόλα: Έντονο το άρωμα του ξύλου, φρουτένια γεύση από το βαρέλι
Γλυκόρογο: Μοσχάτο και Μαυροδάφνη, με λίγο Ρομπόλα και Τσαούσι. Γλυκό. Γεύση σοκολάτας, φράουλας

Πωλήσεις

Το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων γίνεται εντός του νησιού. Η Κεφαλονιά είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, ειδικά το καλοκαίρι. Προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Τα καταστήματα του νησιού μας τιμούν όλα, έχοντας τα προϊόντα μας, είτε είναι μίνι μάρκετ, είτε είναι εστιατόρια ή κάβες. Αλλά και οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς επιθυμούν να δοκιμάζουν τα τοπικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα καλό δίκτυο εντός του νησιού.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι πωλήσεων γίνεται και εκτός του νησιού. Το κρασί είναι γνωστό, η Ρομπόλα δεν υπάρχει πουθενά αλλού, είναι μοναδική ποικιλία. Δεν φυτρώνει πουθενά στην υπόλοιπη Ελλάδα και πουθενά στην υπόλοιπη Κεφαλονιά, παρά μόνο στη ζώνη της Ρομπόλας: Ομαλά, Βλαχάτα, Τρωϊανάτα, Διλινάτα, Μουσάτα, η ορεινή κεντρική Κεφαλονιά.

Ένα ακόμη κομμάτι είναι και στο εξωτερικό, όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κι έχουμε στρέψει τις προσπάθειές μας προς τα εκεί. Είναι ένα κρασί εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Το θέμα με τις αγορές του εξωτερικού είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουν κορεστεί από τις ίδιες ποικιλίες. Μέχρι στιγμής από την ανάπτυξη της οινοκατανάλωσης που έγινε από το 1990, πλέον η μόδα είναι να βρεθούν νέες ποικιλίες. Εκεί πατάνε οι υπόλοιποι οινοποιοί της Ελλάδας και βγαίνουν στο εξωτερικό με διαφορετικές ποικιλίες ισάξιες με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ιδανικός για αμπελοκαλλιέργειες. Παράγει εξαιρετικά σταφύλια, άρα εξαιρετικό κρασί, κι αυτό μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Εμείς βγαίνουμε έξω με τη Ρομπόλα μας η οποία είναι εξαιρετική, όπου και να πηγαίνουμε βρίσκουμε ενθουσιασμό και θέληση να αγοράσουν το κρασί μας κι αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Τα μηνύματα από την ελληνική αγορά γενικότερα λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι αποθαρρυντικά, οπότε κι εμείς έχουμε στραφεί στην ανάπτυξη της εξωστρέφειάς μας προς το εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε Αμερική κυρίως, Αγγλία, Γερμανία, Καναδά, Ολλανδία, Ιταλία, λίγο Γαλλία, Αυστραλία, Κίνα. Δεν επαναπαυόμαστε. Προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας ακόμα περισσότερο. Η Ρομπόλα φέρει επάνω το όνομα της Κεφαλονιάς σε όλο τον κόσμο, ως «Ρομπόλα Κεφαλληνίας» και μαθαίνει ο κόσμος ότι προέρχεται από το νησί μας. Ο Κεφαλλονίτης όπου και να βρίσκεται στηρίζει το κρασί του. Υπάρχει ένας ρομαντισμός γύρω από τη Ρομπόλα, καθώς την έχει συνυφασμένη με τον τόπο του.

Σχέδια για το μέλλον...

Δεν σταματάμε ποτέ την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, την ανανέωση των ετικετών, τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια με το Γλυκόρογο. Πριν κάποια χρόνια βγάλαμε το βιολογικό, φέτος εξαντλήθηκε. Τώρα βγάλαμε τη Ρομπόλα από βαρέλι. Φέτος θα λανσάρουμε μία Ρομπόλα την κλασσική, αλλά σε άλλη συσκευασία-έκπληξη, την οποία θα την δείτε σε λίγο καιρό στα ράφια. Προσπαθούμε με ιδέες διαφορετικές, φρέσκες, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του καταναλωτή...
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 13:58

Έκθεση εικόνων

  • Click to enlarge image 000000000000000rov1.jpg
  • Click to enlarge image 10.jpg
  • Click to enlarge image 11.jpg
  • Click to enlarge image 12.jpg
  • Click to enlarge image 2.jpg
  • Click to enlarge image 3.jpg
  • Click to enlarge image 4.jpg
  • Click to enlarge image 5.jpg
  • Click to enlarge image 6.jpg
  • Click to enlarge image 7.jpg
  • Click to enlarge image 9.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1914.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1916.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1917.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1921.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1923.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1927.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1934.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1939.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1942.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1945.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1953.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1958.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1960.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1962.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1963.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1964.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1965.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1967.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1969.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1974.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1975.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1977.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1980.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1981.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1982.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1985.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1987.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1989.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1991.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1992.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1993.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1994.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1996.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1997.jpg
  • Click to enlarge image IMG_1998.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2001.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2002.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2004.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2005.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2006.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2011.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2014.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2016.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2020.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2021.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2022.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2023.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2025.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2026.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2030.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2033.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2034.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2039.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2041.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2043.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2046.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2050.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2053.jpg
  • Click to enlarge image IMG_2054.jpg
  •  
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 13:58
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Πηγή: http://www.mykefalonia.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=20375:----&Itemid=267#ixzz2AyXydARO

1 comment:

lornion said...

Οντως είναι ενα περιζήτητο λευκό κρασί.Πίνεις και δεν μεθάς.Μπαίνεις σε κέφι ,αθυρροστομείς ,κάνεις και ερωτα, μα δεν μεθάς.δεν είσαι βαρύς σε κεφάλι και πόδια ,κρατιέσαι στα σύγκαλά σου.