Tuesday, March 3, 2015

Χρηματοδότηση και μεταρρυθμίσεις επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ και θεσμών

Χρηματοδότηση και μεταρρυθμίσεις επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ και θεσμών

Χρηματοδότηση και μεταρρυθμίσεις επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ και θεσμών
Το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, το επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης, που είχε το μεσημέρι της Τρίτης,ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης,  με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ.
Το  οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα πιστωτικό ατύχημα και να ενισχύσει τη ρευστότητα, μέχρι την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, προσβλέπει στην εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων, αλλά και την εκταμίευση μίας υποδόσης  από τα 7,5 δισ. των δανείων που ακόμα εκκρεμούν.

Στην προσπάθεια αυτή στο Eurogroup της Δευτέρας, θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο έξι μεταρρυθμίσεων, που εφόσονεφαρμόσει άμεσα κάποια από αυτές  μπορεί να ανοίξει το κρουνό των χρημάτων, έστω και για λίγες  αλλά ουσιαστικές σταγόνες χρημάτων.

Μάλιστα στη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. Βαρουφάκης, αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους τουτις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει στο φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ) και τα  ΣΔΙΤ Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ άλλων- θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες στα νοσοκομεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις μπορούν συνολικά να εξοικονομήσουν  γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ, ποσό που για την κυβέρνηση αποτελεί και σανίδα σωτηρίας, αν θέλει να συνεχίσει απρόσκοπτα την διαπραγμάτευση, με τους εταίρους.


Πηγή:www.reporter.gr

1 comment:

lornion said...

τα πρόσωπα της πρώην τρόικας είναι τα ιδια ακριβώς με τα πρόσωπα των θεσμών. Επομένως ποίος κοροιδεύει ποίον? ΔΕΊΧΝΕΙ ο Τσίπρας τους Ελληνες και η ΕΕ τον Τσίπρα?