Wednesday, September 10, 2014

Η Ελλάδα εκπαραθυρώνει 562 υπαλλήλους

Η Ελλάδα εκπαραθυρώνει 562 υπαλλήλους

Οι απολύσεις των 562 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα για πειθαρχικά παραπτώματα, η κρίση στην Ουκρανία αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της παράνομης μετανάστευσης, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Η Ελλάδα εκπαραθυρώνει 562 δημοσίους υπαλλήλους», είναι ο τίτλος άρθρου στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της μάχης κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού, η Ελλάδα απέλυσε μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ήταν 562, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Τρίτη».
«Σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν ‘απίστευτες καταστάσεις’, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου. ‘Κάτοχος ρεκόρ’ ήταν ένας υπάλληλος δήμου ο οποίος μεταξύ 2010 και 2014 απουσίαζε αδικαιολόγητα συνολικά 1.005 μέρες από τα καθήκοντά του. Ένας άλλος δεν πήγε στη δουλειά του συνολικά 558 μέρες το 2012 και 2013 ενώ εξακριβώθηκε ότι την ίδια ώρα εργαζόταν στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Αριθμός υπαλλήλων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπεξαίρεσαν ποσά μεταξύ 2.000 και 350.000 ευρώ. Η Ελλάδα θέλει να καταστήσει τη διοίκηση πιο αποτελεσματική. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν συνολικά 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι».
Για τον αντιρατσιστικό νόμο
Με έναν νέο νόμο, που ποινικοποιεί το ρατσισμό, η Ελλάδα μάχεται κατά της ακροδεξιάς
"Με έναν νέο νόμο, που ποινικοποιεί το ρατσισμό, η Ελλάδα μάχεται κατά της ακροδεξιάς"
Στη χθεσινή υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται άρθρο τηςFrankfurter Rundschau υπό τον τίτλο: «Νόμος κατά του ρατσισμού». Όπως αναφέρει η εφημερίδα «με έναν νέο νόμο, που ποινικοποιεί το ρατσισμό, η Ελλάδα μάχεται κατά της ακροδεξιάς. Ενώσεις ομοφυλόφιλων ωστόσο ήλπιζαν σε περισσότερα από τον αντιρατσιστικό νόμο. (…) Με το νέο νόμο η Αθήνα προσπαθεί περισσότερο να πάρει τον αέρα από τα πανιά του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή, των οπαδών και υποστηρικτών της. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 6,9 %, το οποίο αντιστοιχεί σε 18 βουλευτές στη βουλή των 300 εδρών. Η ηγεσία του νεοναζιστικού κόμματος αντιμετωπίζει ήδη την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (…)».
Στις νέες κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ουκρανικού, η επιβολή των οποίων όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επομένων ημερών, αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας επρόκειτο να είναι η αντίδραση στην προφανή εμπλοκή της τελευταίας στις μάχες της Ουκρανίας. Δεν είναι κατανοητό γιατί αναβάλλεται η υλοποίηση των μέτρων με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να δει κανείς πως θα εξελιχθεί η κατάπαυση του πυρός. Μπορεί η εκεχειρία να έχει την ανεκτίμητη αξία ενός έστω και προσωρινού τερματισμού της αιματοχυσίας, εντούτοις δεν φέρνει πολιτική λύση».
Η παράνομη μετανάστευση δεν θα σταματήσει
Η αλήθεια είναι ότι η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει
"Η αλήθεια είναι ότι η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει"
Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο σχολιάζουν σήμερα οι βρετανικοί Times: «Στο Γουεστμίνστερ ξέσπασε πανικός. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων (που δείχνουν μια τάση προς την ανεξαρτησία) αναγκάζουν τους ηγέτες των κομμάτων να αντιδράσουν. Προκειμένου να διατηρήσουν την ένωση με τη Σκωτία, πρέπει να βρουν άμεσα πειστικά επιχειρήματα καθώς η τάση για ανεξαρτησία μοιάζει αμείωτη. Με την καμπάνια Better Together (Καλύτερα Μαζί) προσφέρθηκε ήδη πολύ μεγαλύτερη μεταβίβαση εξουσιών από ότι θα περίμενε κανείς. Κάθε τόσο τονίζονται τα οικονομικά προβλήματα που συνεπάγεται τυχόν απόσχιση. Δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να τα επαναλαμβάνει κανείς. Το οικονομικό μπέρδεμα το οποίο περιμένει τη Σκωτία σε περίπτωση απόσχισης, είναι σε τελική ανάλυση το πραγματικό αντικείμενο».
Στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αναφέρεται σήμερα σχόλιο της γαλλικής Le Monde: «Η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη. Θα πίστευε κανείς ότι η Ευρώπη ασχολείται εντατικά με το ζήτημα. Ωστόσο δεν το κάνει. Το ζήτημα δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ΕΕ. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη Μεσόγειο. (…) Ωστόσο η Ευρώπη δεν τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάποιο θαυματουργό φάρμακο. Η αλήθεια είναι ότι η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Απαιτείται άμεσα μια κοινή πολιτική. Αυτό συνιστά υποχρέωση της Ευρώπης».
Κώστας Συμεωνίδης  dw de

No comments: