Tuesday, September 9, 2014

Το δόγμα Ρέντσι αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το δόγμα Ρέντσι αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Μικρές ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική της κ. Μέρκελ «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας κυρίως στην Ιταλία και στις θέσεις που εκφράζει το κυβερνών κόμμα του Ματέο Ρέντσι, αλλά και πολιτικοί παράγοντες της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο οικονομικό φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας, ανάμεσα σε πολιτικούς παράγοντες, και αριστερά στιγμιότυπο από τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC
Ο Αλέξης Τσίπρας στο οικονομικό φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας, ανάμεσα σε πολιτικούς παράγοντες, και αριστερά στιγμιότυπο από τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από το Κόμο της Ιταλίας έχοντας στις... αποσκευές του ενδιαφέρουσες -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες της Ιταλίας, όπως τους Ενρίκο Λέτα, Μάριο Μόντι και Ρομάνο Πρόντι, αλλά και τον Γκρεγκ Ασμουσεν, εκτιμώντας ότι καταγράφεται μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, κάθε άλλο παρά είναι αδιάφορη για τη «γραμμή» που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, στην Ιταλία, κεντρική επισήμανση στις οποίες ήταν η διαπίστωση ότι «η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη σημαίνει ότι παρατείνεται η κρίση».
Μάλιστα o κ. Τσίπρας επέλεξε στο οικονομικό φόρουμ που συμμετείχε να αναφερθεί και στο παράδειγμα της ιταλικής οικονομίας προκειμένου να αποδείξει τους αδιέξοδους και αναποτελεσματικούς κανόνες της λιτότητας.
Δεν απειλούμε την Ευρώπη
Το δόγμα Ρέντσι αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τις επαφές του του κ. Τσίπρα στο φόρουμ, διαπιστώνεται πως «απέναντι στον μερκελισμό διαφαίνεται μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής έξω από τη λογική των μνημονίων» και πως «στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας».
Μάλιστα είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του κ. Τσίπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν είναι μια απειλή στην Ευρώπη, αλλά μια πρόκληση για να βρεθεί μια κοινή λύση».
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Νότου απέναντι στην κυρίαρχη αυτή τη στιγμή πολιτική της κ. Μέρκελ, συναρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και η στάση της Ιταλίας.
Είναι ενδεικτικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπεύθυνου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, σε ό,τι αφορά τη «γραμμή» Ρέντσι στην Ιταλία, καθώς είπε ότι «μας αφορά άμεσα», αναφερόμενος στα ζητήματα που έχει θέσει ο Ιταλός ηγέτης, όπως η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, η εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει υπογείως για την αντιμετώπιση του ιταλικού δημόσιου χρέους που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εμπλοκή της ΕΚΤ.
«Εμείς αξιοποιούμε αυτές τις ρωγμές για να τις κάνουμε μόνιμα ρήγματα» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ωστόσο τα εξής: «Εφιστούμε την προσοχή στην αποσπασματικότητα και στην ανεπάρκειά τους σε σχέση με το βάθος της κρίσης στην Ευρώπη και το μέγεθος της δικής μας καταστροφής. Γι΄ αυτό αν προτάσεις σαν τις παραπάνω θέτουν ένα όριο της σημερινής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τότε το τέλος της δικής τους πολιτικής είναι μόνο η αρχή του δικού μας σχεδίου».
Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνονται και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται στην τελική τους μορφή -θα επικυρωθούν από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη- ενώ παραμένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως αν θα δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας για την επαναφορά των δώρων στους συνταξιούχους, άμεσα.
Πάντως, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο και αυτό επεσήμανε και ο κ. Τσίπρας στο CNBC καθώς προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ ΣΤΟ «ΙΣΚΡΑ»
«Ταξική η απόσταση ΔΕΘ - Κόμο»
Σε χαμηλούς τόνους, παρά τη διαφωνία τους για το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Κόμο κινούνται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη και αυτό διαπιστώνεται από τις δημόσιες δηλώσεις του. Ωστόσο, στον ιστότοπο «Ισκρα» ανάρτησαν άρθρο του πανεπιστημιακού Στάθη Κουβελάκη με τον τίτλο «Από τις όχθες του Θερμαϊκού στη λίμνη Κόμο».
Ο κ. Κουβελάκης σε ένα εκτενές άρθρο σημειώνει ότι δεν θα προκαλούσε ερωτηματικά η φετινή απουσία του κ. Τσίπρα από τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ αν δεν ήταν γνωστός ο λόγος της απουσίας. «Η απόσταση ανάμεσα στους δύο τόπους (σ.σ. Θεσσαλονίκη και Κόμο Ιταλίας) δεν είναι τόσο γεωγραφική όσο και πολιτική και ταξική», τονίζει ο κ. Κουβελάκης, περιγράφοντας τι είναι το Ιδρυμα Αμπροζέτι. Μάλιστα καταγράφει όλους τους προσκεκλημένους για να καταδείξει τη σημασία, αλλά και τα... ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φόρουμ. Για να καταλήξει πως υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το νόημα της παρουσίας του κ. Τσίπρα στο φόρουμ και ότι παραμένουν «οι διαχωριστικές γραμμές των ταξικών στρατοπέδων που διαιρούν τις σημερινές κοινωνίες».
Παναγιώτης Τσούτσιας   ethnos

No comments: