Sunday, September 14, 2014

Μετά τα stress test η βιωσιμότητα του χρέους 13/09/2014

Μετά τα stress test η βιωσιμότητα του χρέους
13/09/2014
Μετά την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα αρχίσει η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις από το Eurogroup, την ώρα που το πρόγραμμα πλησιάζει στη λήξη του με το τέλος του 2014.
Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την άτυπη συνεδρίαση στο Μιλάνο.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι και εν όψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αρχίσουν μετά τα stress test των τραπεζών, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μία ανάσα».
«Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές είχαν επιτυχημένες προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο Παρίσι» δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ.
«Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως είπε ο ίδιος, οι εκταμιεύσεις των υπόλοιπων ποσών προς την Ελλάδα από το EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση που έγινε στο Eurogroup, σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.
Ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».
Τέλος, την αντίθεση της κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας φέρεται να μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Ντράγκι εμφανίζεται θετικός στην εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.
Το συγκεκριμένο θέμα το έθεσε στον Γκίκα Χαρδούβελη, χωρίς, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να είναι πιεστικός, όπως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο.elzoni.gr

No comments: