«Περιορίστε το κρέας» για να σωθούμε από την κλιματική αλλαγή
Λονδίνο
Η αγάπη του ανθρώπου για το κρέας απειλεί όχι μόνο την υγεία του αλλά και το παγκόσμιο κλίμα, προειδοποιεί ακόμα μια μελέτη. Η παραγωγή ζωοτροφών απαιτεί όλο και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εις βάρος των δασών, ενώ τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων θα αυξηθούν κατά 80% έως το 2050, και μάλιστα θα υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνολικά.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες στρέφονται στη Δυτική διατροφή, οι καλλιέργειες θα πρέπει να επεκταθούν δραστικά εις βάρος των δασών. Δεδομένου όμως ότι τα δάση απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, η αποψίλωσή τους θα επιτείνει την άνοδο της θερμοκρασίας.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες η σπατάλη φτάνει το 30 με 50 τοις εκατό της συνολικής αγροτικής παραγωγής).in gr
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων θα αυξηθούν κατά 80% έως το 2050, και μάλιστα θα υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνολικά.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και οι αναπτυσσόμενες χώρες στρέφονται στη Δυτική διατροφή, οι καλλιέργειες θα πρέπει να επεκταθούν δραστικά εις βάρος των δασών. Δεδομένου όμως ότι τα δάση απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, η αποψίλωσή τους θα επιτείνει την άνοδο της θερμοκρασίας.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εν μέρει με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες η σπατάλη φτάνει το 30 με 50 τοις εκατό της συνολικής αγροτικής παραγωγής).in gr
No comments:
Post a Comment