Monday, September 22, 2014

Το χρέος στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Βερολίνο

Το χρέος στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Βερολίνο
22/09/2014
Σε επίπεδο συζητήσεων αναμένεται να διατηρηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Στο επίκεντρο εκτιμάται ότι θα βρεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ: «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο.
Στο μεταξύ στην εκτίμηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δείξει κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις κατά τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Αντώνη Σαμαρά, προέβη ο αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW).
Υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας από το Βερολίνο όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα σχολιάζει ο ίδιος και επισημαίνει πως σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αν και όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας «δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».
Η DW στην ανάλυσή της αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του κ.Σαμαρά με την καγκελάριο, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Βερολίνο το οποίο, «από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος».
Την ίδια ώρα, την πρόσφατη μείωση επιτοκίων στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος επέκρινε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι με τις αποφάσεις αυτές η ΕΚΤ απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας είπε ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.
«Κατά την άποψή μου, οι πρόσφατες αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας και μια δραστική αλλαγή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», δήλωσε ο Βάιντμαν.  elzoni gr

No comments: