Wednesday, September 17, 2014

Νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Νέα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό
17/09/2014
Την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό από τον περασμένο Ιούλιο έχουν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.
Χθες, οι δύο άνδρες παρακάθισαν σε δείπνο με τον Έσπεν Άιντα, νέο ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Η σημερινή συνάντησή τους πραγματοποιείται την ώρα, που ο Ντερβίς Έρογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, σε ομιλία του στην Αττάλεια της Τουρκίας, ισχυριζόμενος πως οι Ελληνοκύπριοι είναι «η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και όχι ο τουρκικός στρατός». Επίσης, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους πως «λένε ψέματα» εδώ και 40 χρόνια.
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν 'υπηκοότητα', θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές» ανέφερε.
Πρόσκληση Νταβούτογλου σε Σαμαρά
Κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο πρότεινε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο λέγοντας: «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο … Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».
Σε ερώτηση αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό». (σ.σ.: Πρόκειται για την συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία αναφέρεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία).
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση.
«Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η "ΤΔΒΚ" και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.  elzoni.gr

No comments: