Αν η κυβέρνηση κάνει πίσω με την τρόικα δεν έχει καμιά ελπίδα
Ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει χωρίς να υπολογίσει το κόστος. Να κάνει μονομερείς ενέργειες και όποιον πάρει ο χάρος.
Σκληρή γραμμή κράτησαν οι τροικανοί στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και είναι να απορεί κανείς που θα πάει και πώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση η οποία ξεκινά επίσημα το απόγευμα της επόμενης Τρίτης.
Θεωρητικά είναι η τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας από τους τροικανούς αφού στο τέλος του έτους τελειώνει το πρόγραμμα των Ευρωπαίων και η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Όπως επιβεβαιώθηκε χθες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και θα γίνει σε δύο δόσεις με τα μέτωπα να είναι ανοικτά και πολλά.
Η νέα αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.
Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).
Να θυμίσουμε ότι από την αξιολόγηση κρίνεται η εκταμίευση δόσεων ύψους 7,1 δις ευρώ.
Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Βερολίνου και τη σιωπηρή αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τη Μέρκελ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα καθώς οι τροικανοί επιμένουν. Θέλουν άνοιγμα ασφαλιστικού με μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Θέλουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της απεργίας.
Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο αλλά και… 500άρικο πρώτο μισθό δημοσίων υπαλλήλων. Και κυρίως ζητούν απελευθέρωση πλειστηριασμών και δεν συναινούν στη λύση των κόκκινων δανείων και στις 72 ή 100 δόσεις για ρύθμιση οφειλών.
Προφανώς όπως σε κάθε αξιολόγηση οι τροικανοί βάζουν ψηλά τον πήχη ζητάνε… παπάδες που λέει κι ο λαός και στη συνέχεια υποχωρούν παίρνοντας κάποια που θέλουν και δίνοντας ψίχουλα στην Ελλάδα. Όμως, αυτήν την χρονική στιγμή τα πάντα είναι οριακά και τα οικονομικά και τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παιχνιδάκια και παζάρια σαν κι αυτά που βλέπουμε τρία χρόνια και πλέον. Ξενύχτια, απειλές, αποχωρήσεις, περίεργα μηνύματα, πιέσεις και στο τέλος συμφωνία που οδηγεί σε ακόμη χειρότερη κατάσταση τον ελληνικό λαό.
Αντέχει η κυβέρνηση άλλα μέτρα; Μπορεί να περάσει στη Βουλή έστω και μια από τις απαιτήσεις της τρόικας; Μπορεί να μην καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα αν ανοίξει έστω κι ένα μέτωπο από τα παραπάνω;
Πολύ αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με υποχώρηση της κυβέρνησης έστω και σε ένα θέμα. Τότε δεν αποκλείεται να δούμε εκλογές με… τοποτηρητές τον Τόμσεν και την παρέα του. Ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει χωρίς να υπολογίσει το κόστος. Να κάνει μονομερείς ενέργειες και όποιον πάρει ο χάρος. Να εντάξει φοροελαφρύνσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Να μην ανοίξει ρουθούνι στο ασφαλιστικό και κυρίως να μην υπάρξει ούτε ένα σεντ μείωση σε μισθούς και συντάξεις. Ο κόσμος δεν αντέχει οτιδήποτε θα του κάνει ακόμη πιο βασανιστική τη ζωή του.
Και βεβαίως ούτε λόγος για πλειστηριασμούς στα σπίτια του κοσμάκη. Άλλο να βγάζει στο σφυρί ακίνητα μεγαλο-οφειλετών κι άλλο το διαμέρισμα του κάθε κακόμοιρου που δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του.
Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία επιβίωσης της ίδιας και της χώρας προκειμένου να μη δημιουργηθεί εκλογική αναταραχή. Να μην υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό της τρόικας. Αν το κάνει την ίδια στιγμή θα διαλυθούν όλα. Άλλωστε η ζημιά που έκανε ο ΕΝΦΙΑ θα πολλαπλασιαστεί αν υπάρξουν νέα μέτρα. Προσοχή λοιπόν στην κυβέρνηση μην κάνει κι άλλες γκάφες. Ο κόσμος την περιμένει στη γωνία.ANTINEWS
No comments:
Post a Comment