Sunday, January 18, 2015

«Γιατί ο Θεός επιτρέπει να γίνονται τα παιδιά πόρνες;» το ερώτημα 12χρονης στον Πάπα

«Γιατί ο Θεός επιτρέπει να γίνονται τα παιδιά πόρνες;» το ερώτημα 12χρονης στον Πάπα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:08 |
Ο Πάπας Φραγκίσκος, εμφανώς συγκινημένος, αγκαλιάζει δύο εγκαταλελειμμένα παιδιά στις Φιλιππίνες Πηγή:REUTERS
«Γιατί ο Θεός επιτρέπει να γίνονται τα παιδιά πόρνες;» το ερώτημα 12χρονης στον Πάπα
      
«Γιατί ο Θεός επιτρέπει να γίνονται τα παιδιά πόρνες»; Το ερώτημα του 12χρονου κοριτσιού από τη Μανίλα ήταν αφοπλιστικό. Δίχως επί της ουσίας απάντηση, εμφανώς συγκινημένος, ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε στην άκρη τον λόγο που είχε προγραμματίσει να διαβάσει στα Αγγλικά και άνοιξε την αγκαλιά του για να το παρηγορήσει.

Η Γκλιζέλε Παλομάρ ήταν ανάμεσα στους περίπου 30.000 πιστούς που στριμώχθηκαν σε Καθολικό Πανεπιστήμιο της Μανίλα για να δουν από κοντά τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εγκαταλελειμμένη κι εκείνη, όπως εκατομμύρια άλλα παιδιά στις Φιλιππίνες που επιβιώνουν με κάθε τρόπο στους δρόμους, η Παλομάρ δεν είχε παρά να ρωτήσει τον Πάπα το αυτονόητο.

«Πολλά παιδιά μπλέκουν με ναρκωτικά και πορνεία. Γιατί το επιτρέπει ο Θεός; Τα παιδιά δεν είναι ένοχα για τίποτα», τον ρώτησε ξεσπώντας σε κλάματα. Σε μία αυθόρμητη αντίδραση, ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους, προτίμησε να απαντήσει στη μητρική του γλώσσα, τα Ισπανικά.

«Είναι η μοναδική που έθεσε ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Και μάλιστα δεν μπόρεσε να το εκφράσει με λόγια, αλλά με δάκρυα», απάντησε ο Πάπας στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Καλώ όλους σας να αναρωτηθείτε. Εχω μάθει πώς να θρηνώ, να κλαίω όταν βλέπω ένα παιδί πεινασμένο, ένα παιδί που κάνει χρήση ναρκωτικών στους δρόμους, ένα παιδί άστεγο, εγκαταλελειμμένο και κακοποιημένο, ένα παιδί το οποίο η κοινωνία χρησιμοποιεί σαν σκλάβο;», πρόσθεσε δίνοντας ένα μάθημα συμπόνοιας.

Η έννοια της συμπόνοια άλλωστε ήταν ανάμεσα στα βασικότερα μηνύματα τα οποία θέλησε να περάσει ο Πάπας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Φιλιππίνες των «σκανδαλωδών κοινωνικών ανισοτήτων». 

No comments: