Wednesday, January 28, 2015

«Ανυπότακτοι, οραματιστές και... άνδρες στη νέα κυβέρνηση»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

«Ανυπότακτοι, οραματιστές και... άνδρες στη νέα κυβέρνηση»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα διεθνή μέσα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, την οποία υποδέχτηκαν με ποικίλα σχόλια αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

«Ανυπότακτοι, οραματιστές και... άνδρες στη νέα κυβέρνηση»
Για ένα υπουργικό συμβούλιο απαρτισμένο από «ανυπότακτους και οραματιστές» κάνει λόγο η βρετανική Guardian:«Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει παρατάξει μια μεγάλη κλίκα ακαδημαϊκών, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανυπότακτων και οραματιστών να συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνηση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Λίγες είναι οι ενδείξεις υποχώρησης από τις δεσμεύσεις της να διαλύσει τα κατασταλτικά μέτρα λιτότητας στην καρδιά του προγράμματος διάσωσης της βυθισμένης στο χρέος χώρας».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει την κατηγορηματική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί μόνο με κυβερνήσεις και όχι με τους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Στην επιλογή Τσίπρα να τοποθετήσει τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών εστιάζουν οι FT σε σημερινό τους δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τσίπρας επιλέγει τον καθηγητή που τάσσεται κατά της λιτότητας για υπουργό Οικονομικών».

«Ο ριζοσπάστης αριστερός Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε στα κορυφαία οικονομικά πόστα έναν πρώην κομμουνιστή πολιτικό και έναν δημοφιλή αριστερό μπλόγκερ ο οποίος έχει καταγγείλει το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές. Η λίστα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ προδίδει το ενδιαφέρον του να παρατάξει μια ισχυρή οικονομική ομάδα, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις από την άκρα αριστερά του κόμματός του για σημαντικά υπουργεία αλλά και τον δεξιό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες», σημειώνει η εφημερίδα.

«11 ονόματα για μια ιστορική αλλαγή» είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής El Pais, όπου παρατίθενται τα ονόματα των υπουργών και ένα σύντομο βιογραφικό τους.

Σε άλλο άρθρο της για την ελληνική κυβέρνηση η εφημερίδα κάνει λόγο για σημαντική μείωση των υπουργείων με την κυβέρνηση να στελεχώνεται με τέσσερα υπερυπουργεία, τρία εκ των οποίων με οικονομικό περιεχόμενο, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές πρώην αυτόνομες εξουσίες και έναν ορατό τσάρο, τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος θα ηγηθεί των συζητήσεων με την τρόικα.
Η εφημερίδα επισημαίνει και το γεγονός πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έλαβαν χώρα δύο τελετές ορκωμοσίας, μια πολιτική και μια θρησκευτική».

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολιάζει η ίδια εφημερίδα στην ενότητά της «Γυναίκες» την απουσία γυναικών ως επικεφαλής υπουργείων: «Η Ελλάδα μπαίνει στον 19ο αιώνα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, όπου επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση έχει 10 υπουργούς, όλοι άνδρες. Μεταξύ των 41 μελών υπουργών, υφυπουργών, αναπληρωτών υπουργών υπάρχουν 6 γυναίκες. Στη Βουλή, οι γυναίκες είναι μόνο 40».

Ιδιαίτερη αναφορά στον νέο υπουργό οικονομικών κάνει και η γερμανική Die Welt, ο οποίος καλείται τώρα «να αλώσει το ευρω-φρούριο».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και όλη η Ευρώπη μελετά τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πράξεις, αλλά δίψα για δράση των νέων μελών της κυβέρνησης είναι πρόδηλη: αντανακλάται ήδη στην εκπληκτική ταχύτητα με την οποία συγκροτήθηκε λίγες ώρες μετά τις εκλογές και τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Ήδη από χθες, τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης είχε σχολιάσει η γερμανικήFAZ γράφοντας για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ότι είναι εχθρός της λιτότητας και «ο οικονομολόγος που έχει παρομοιάσει την πολιτική λιτότητας με βασανιστήρια».ethnos

No comments: