Wednesday, January 28, 2015

Δύσπιστοι οι Ευρωπαίοι, ζητούν συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξειςΔύσπιστοι οι Ευρωπαίοι, ζητούν συνέχιση της διαπραγμάτευσης
28/01/2015

Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αλλά και οι δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα ο κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον νέο υπουργό Οικονομικών.
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διατηρηθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.
«Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» σημείωσε.
Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Την ίδια ώρα, η Moody’s ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, καθώς εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει σε έκθεσή του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει μία ανανέωση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης με την τρόικα, σε ένα πλαίσιο καθυστερημένων εκταμιεύσεων και φιλόδοξων σχεδίων για δαπάνες.
Στο μεταξύ, χθες, σημαντικές απώλειες 4% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που σημειώνεται επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 17%. elzoni.gr

No comments: