Tuesday, January 20, 2015

Εθνική στρατηγική για διάλογο με την Ευρώπη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

Εθνική στρατηγική για διάλογο με την Ευρώπη

Παρέμβαση-παραίνεση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα να διαμορφώσουν από την επομένη των εκλογών τη «δική μας πολιτική ευρωπαϊκής συνεργασίας» έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Κ. Σημίτης: Χρειάζεται αντιστροφή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια λέσχη που έχουν λόγο μόνο οι εκλεκτοί. Είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες παγκόσμιες συνθήκες.
Κ. Σημίτης: Χρειάζεται αντιστροφή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια λέσχη που έχουν λόγο μόνο οι εκλεκτοί. Είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Η πολιτική λιτότητας δεν είναι μόνιμος κανόνας
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Σημίτης επιλέγει -με μια κίνηση υπέρβασης του προεκλογικού σκηνικού της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς- να απευθυνθεί προς τα κόμματα που προεκλογικά τουλάχιστον κάνουν λόγο για την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου.
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει μετά τις εκλογές να διαμορφώσουν τη δική μας πολιτική ευρωπαϊκής συνεργασίας. Να αρχίσουν έναν σοβαρό διάλογο με τους εταίρους μας, προτείνοντας τρόπους βαθμιαίας μείωσης των διαφορών των οικονομικών επιπέδων των μελών της Ευρωζώνης, ενίσχυσης της ανάπτυξης, επίτευξης μιας πιο δημοκρατικής λειτουργίας της Ενωσης», τονίζει χαρακτηριστικά με άρθρο του ο κ. Σημίτης, στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός των τειχών: «Καιρός πια ο λόγος μας να μην αφορά μόνο την οικονομική συμπαράσταση και ο λόγος των εταίρων μας μόνο την ελληνική εξαίρεση. Είναι προϋπόθεση για να μη διολισθήσουμε στη μοιραία οικονομική κατάρρευση ρητορεύοντας για το μεγαλείο της χώρας. Είναι όρος για να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας».
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα, στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία η χώρα μας πρέπει να προσέλθει με συγκεκριμένο «οδικό χάρτη», που αυτήν τη στιγμή δεν είναι ορατός. Και εξηγεί μεταξύ άλλων:
«Στην ΕΕ είναι τώρα σε εξέλιξη μια εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους ανάκαμψης της οικονομίας της και την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησής της. Ενδεικτική του προβληματισμού είναι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα. Θέμα της η αγορά ομολόγων των κρατών-μελών από την Τράπεζα, ώστε να χρηματοδοτηθούν με αυτόν τον τρόπο τα κράτη. Μέχρι σήμερα η μορφή αυτή χρηματοδότησης θεωρείτο αντίθετη προς τις Συνθήκες. Θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη νέα ρύθμιση ή θα αποκλεισθεί γιατί το ειδικό πρόγραμμά της ολοκληρώνεται τέλος Φεβρουαρίου και ανανέωση δεν έχει συμφωνηθεί;».
Αιχμές
Αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση των κομμάτων αλλά και για τη λειτουργία της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας λέγοντας: «Η Ελλάδα απέχει από την ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση όχι μόνο λόγω της εκλογικής διαδικασίας αλλά και γιατί τα κύρια πολιτικά κόμματα, παρόλο που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν έχουν συγκεκριμένες απόψεις για τις αναγκαίες επιδιώξεις μας. Είτε υποστηρίζουν την απόλυτη αυτονομία της χώρας απέναντι στην Ενωση είτε επιδιώκουν τη διατήρηση ιδιαιτεροτήτων μας που καθηλώνουν τη χώρα στην υστέρηση. Απόλυτη αυτονομία στην Ενωση δεν είναι δυνατή. Οι δε υφιστάμενες στην Ελλάδα συντεχνιακές και πελατειακές πρακτικές αντίκεινται στους κανόνες λειτουργίας μιας σύγχρονης οικονομίας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πραγματοποιήσει επίσης συνεννοήσεις με τις άλλες χώρες της Ενωσης ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική για τον βαθμιαίο περιορισμό του χάσματος μεταξύ του αναπτυγμένου κέντρου και της περιφέρειας που υστερεί. Μας απασχολούν μόνο η τρόικα και η χρηματοδότηση της χώρας. Είμαστε απομονωμένοι».
Η πρόταση του κ. Κώστα Σημίτη αφορά στις αλλαγές και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο:
«Χρειάζεται αντιστροφή. Η ΕΕ δεν είναι μια λέσχη που έχουν λόγο μόνο οι εκλεκτοί. Είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Η πολιτική λιτότητας δεν είναι μόνιμος κανόνας. Ως κοινό εγχείρημα προϋποθέτει την αμοιβαία αλληλεγγύη και την αμοιβαία συμβολή. Οταν ζητάμε την αλληλεγγύη για την ανόρθωση της οικονομίας μας, πρέπει να συμμετέχουμε επίσης δημιουργικά με ρεαλιστική άποψη στην κοινή προσπάθεια. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, μας θεωρούν περιθωριακούς».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ  ethnos

No comments: