Sunday, January 18, 2015

Απίστευτο και όμως αληθινό

Απίστευτο και όμως αληθινό

Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία όχι μόνο μέσω των επιχειρήσεων και των επιστημόνων, αλλά και μέσω του Δημοσίου. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό... Ο λόγος για τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε επίπεδο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Απίστευτο και όμως αληθινό
Πριν από περίπου έναν με ενάμιση μήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γ. Στεργίου ανακοίνωσαν αποφάσεις με τις οποίες καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 1.000 περίπου επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.
Νέος τρόπος
Αυτές οι αποφάσεις είναι σε συνέχεια νόμου που θέσπισε ο Κ. Χατζηδάκης και αφορούσε στην καθιέρωση ενός νέου τρόπου αδειοδότησης των επιχειρήσεων με την κατάργηση πλειάδας σταδίων και διαδικασιών. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Από ελληνικής πλευράς το βάρος σήκωσε ο κ. Στεργίου. Και σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησαν σημαντικές αλλαγές.
Πρότυπο
Απίστευτο και όμως αληθινό
Η Παγκόσμια Τράπεζα, λοιπόν, επιδιώκει να δώσει τα «φώ­τα» της και σε άλ­λες χώρες. Μία από αυτές είναι η Λιθουανία. Το επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το μοντέλο που ακολουθεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Για τον λόγο αυτόν προσκάλεσε σε ειδική εκδήλωση που έκανε στη Λιθουανία τον Ελληνα γενικό γραμματέα Βιομηχανίας. Ο κ. Στεργίου πριν από δύο εβδομάδες μίλησε ενώπιον Λιθουανών κρατικών αξιωματούχων για τη νέα αδειοδοτική διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας, χάρη στη συνδρομή της Τράπεζας.
Τεχνογνωσία
Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας συναντήθηκε μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Μ. Σκαρούπσκας, τον οποίο και ενημέρωσε από πρώτο χέρι σχετικά με τον τρόπο που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα κατάργησης δικαιολογητικών και εμποδίων, αλλά η όλη προσπάθεια σκόνταψε και χρειάστηκε τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατ' επέκταση και της Ελλάδας.Να, λοιπόν, που και το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται πια στην προνομιακή θέση της εξαγωγής τεχνογνωσίας...
Κολ.
Οι τελωνειακοί
Αμφισβητεί η Ομοσπονδία των Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας τα ευρήματα της έρευνας του καθηγητή Δημήτρη Μάρδα για το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, και είναι επικαιροποιημένη ως προς τα στοιχεία που περιελάμβανε κατά την πρώτη έκδοσή της, το 2012. Ο πρόεδρος της ΟΤΥΕ, Δ. Τριμπόνιας, σε επικοινωνία που είχε με το «Εθνος» υποστηρίζει ότι «το 2012 η Ομοσπονδία είχε στείλει εξώδικο στον καθηγητή κ. Μάρδα, με το οποίο αμφισβητεί πως τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές καυσίμων από τα τελωνεία είναι πραγματικά». Ο ίδιος επικαλείται τα αντίστοιχα μεγέθη των τελωνείων που καταγράφονται σε πληροφοριακό σύστημα και διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά της έρευνας.
Κολ.
Οι άνεμοι θα κοπάσουν με εύκολο χρήμα
Ισχυρά... μποφόρ στην παγκόσμια οικονομία διαβλέπει το 2015 η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε πως η οικονομία έχει φέτος έλθει αντιμέτωπη με «πολύ ισχυρούς ανάποδους ανέμους» παρά την ελεύθερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και την επιτάχυνση της ανάπτυξης στις HΠΑ. Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των χωρών που υποφέρουν ακόμη από χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και υπερβολικό χρέος, ενώ προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν στρατηγικές «εύκολου χρήματος», τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν δημοσιονομικά μέτρα ή μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπως τα δημόσια έργα.
Κ.Κ.
Ericsson εναντίον Αpple
Στα δικαστήρια για τα δικαιώματα
Μπαράζ μηνύσεων μεταξύ Ericsson και Apple για τα δικαιώματα χρήσης πατέντας για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές ταμπλέτες. Συγκεκριμένα, η Apple του Τιμ Κουκ κατηγορεί τη σουηδική εταιρεία ότι ζητάει υπερβολικά υψηλά δικαιώματα, ενώ η τελευταία ισχυρίζεται ότι η προσφορά της είναι δίκαιη. Η Ericsson έλαβε νομικά μέτρα κατά της Αpple, μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει ο τεχνολογικός κολοσσός εναντίον της σουηδικής εταιρείας σε μια διαμάχη για άδειες ευρεσιτεχνίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε πως η άδεια της Apple για τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας έχει λήξει και ότι δεν έχει επέλθει νέα συμφωνία παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο ετών. Σημείωσε, ωστόσο, ταυτόχρονα ότι «στόχος μας είναι να έρθουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με την Apple, καθώς εναι ένας πολύτιμος εταίρος για χρόνια».
Κ.Κ.

No comments: