Friday, January 23, 2015

Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Ο κόσμος, αν και θυμωμένος, μπορεί και καταλαβαίνει»

Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Ο κόσμος, αν και θυμωμένος, μπορεί και καταλαβαίνει»

«Εξηγώ πώς φθάσαμε έως εδώ και πώς μπορούμε να βγούμε από τον εφιάλτη»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
«Πίστευα και πιστεύω σε έναν φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσημο» λέει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Ο κόσμος, αν και θυμωμένος, μπορεί και καταλαβαίνει»
      
Ωρα εννέα το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τον πετυχαίνω στην είσοδο της παλιάς πολυκατοικίας όπου, «μίλα μου στον ενικό», γίνονται και οι συστάσεις. Φοράει τζιν, πουκάμισο, φούτερ και αρβυλάκια.
«Πάμε για εκλογές ή Αράχοβα;» ρωτάω. «Μάλλον ξέχασες την έκταση και τα όρια της Β' Περιφέρειας Αθηνών στην οποία πολιτεύομαι» λέει. Και συνεχίζει: «Το κοντέρ που έχω στον λαιμό μου γράφει πάνω από 200 χιλιόμετρα την ημέρα, από την Κηφισιά, το Μαρούσι, την Πεντέλη και το Χαλάνδρι, μέχρι το Περιστέρι, την Πετρούπολη, το Καματερό, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Αλλά, για να μην παραπονείσαι, έχω και τα ρούχα της δουλειάς». Εχουμε μπει ήδη στο γραφείο του και μου δείχνει δύο κρεμάστρες με σακάκι, παντελόνι και γραβάτα.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Το πολιτικό γραφείο του Πάνου Παναγιωτόπουλου, τέως υπουργού, βουλευτή Β' Αθηνών της ΝΔ, όπως γράφει η μικρή ταμπέλα στην εξώπορτα, είναι, όπως θα περίμενε κανείς, γεμάτο από συνεργάτες και εθελοντές. Στη γαλάζια παράταξη ο αγώνας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι η μητέρα όλων των σταυρομαχιών. Η ημέρα ξεκινάει με σύσκεψη οργανωτικού χαρακτήρα. Αλλά πριν από αυτή ο Παναγιωτόπουλος κάνει μια βόλτα στα δωμάτια, χαιρετά τον κόσμο και ανταλλάσσει πειράγματα.
Από κοντά, ο Παναγιωτόπουλος είναι αρκετά διαφορετικός από αυτό που δείχνει πολλές φορές στο γυαλί. Εκτός τηλεπαραθύρων είναι άμεσος, διαθέτει αυτοσαρκασμό, έχει χιούμορ και φαίνεται να αρέσκεται να επικοινωνεί με τον κόσμο. Λογικό. Ως πολιτευτής, του βγήκε με την πρώτη - ή μάλλον βγήκε πρώτος το 2000, την πρώτη φορά που κατέβηκε με τη ΝΔ στη Β' Αθηνών. Η σύσκεψη δεν διαρκεί πάνω από τέταρτο, έπονται πολλά ραντεβού στη συνέχεια, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη προεκλογική του εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αλλά πριν ξεκινήσει τις συναντήσεις έχει να κάνει τηλεφωνήματα. Στο διάστημα αυτό περιφέρομαι στο γραφείο, όπου φωτογραφίες και ενθύμια αποτυπώνουν τις διαφορετικές φάσεις της καριέρας του. Τις σπουδές σε Ελλάδα και Γαλλία  - Πολυτεχνείο και Νομική - το πέρασμα από τη δημοσιογραφία και τη δικηγορία και, βέβαια, τη διέλευση από τρία υπουργεία, το Εργασίας - όπου έγινε γνωστός ως «κόκκινος Πάνος» - και από το 2012 και μετά τα χαρτοφυλάκια Αμυνας και Πολιτισμού. Στους τοίχους του γραφείου κρέμονται ενσταντανέ από τις κυβερνητικές θητείες αλλά και από ομιλίες στη Βουλή. Φωτογραφίες με τον Καραμανλή, τον Σαμαρά, τον Νετανιάχου, τον Ομπάμα, (προφανώς από την εποχή στο Αμυνας), αλλά και τον Μπαρίσνικοφ από την εποχή του υπουργείου Πολιτισμού. Σε μεγάλο πλαίσιο ο ίδιος, ομιλητής στο βήμα στο γήπεδο μπάσκετ του Περιστερίου, σε προσωπική του εκδήλωση από προηγούμενες εκλογές. Παραδίπλα, πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε συνέντευξη που είχε κάνει ως δημοσιογράφος σε στρατόπεδο του PKK κάπου στη Μέση Ανατολή. Δίπλα, υπουργός Πολιτισμού στην Αμφίπολη με την Κατερίνα Περιστέρη. Οταν ξαναβρισκόμαστε τον ρωτώ: «Κόσμο βλέπω στη φωτογραφία από το Περιστέρι, αλλά είναι από προηγούμενες εκλογές. Πώς γεμίζει κανείς τέτοιου είδους χώρους σε προεκλογική περίοδο επί Μνημονίου;».

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. «Εντάξει, άλλαξαν πολλά από τότε» λέει ο Παναγιωτόπουλος. «Αλλά δεν πολιτεύτηκα για να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Εγώ πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω σε έναν φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσημο. Και εξηγώ στον κόσμο πώς και γιατί φθάσαμε εδώ. Και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να βγούμε από τον εφιάλτη και να συνεχίσουμε με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα το κάνουμε Ελληνες για να απελευθερώσουμε πλήρως την οικονομία, να μειώσουμε τη φορολογία, να χτυπήσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε τη νέα παραγωγική και ανταγωνιστική Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο κόσμος, αν και θυμωμένος, μπορεί και καταλαβαίνει».
Απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Το ανθρώπινο μωσαϊκό της λαϊκής βάσης της ΝΔ στη Β' Αθηνών σε πλήρη ανάπτυξη: αστοί, μικροαστοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, πολλοί απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, νεολαίοι, γυναίκες κάθε ηλικίας. Σχεδόν 3.000 άτομα έχουν πλημμυρίσει το ξενοδοχείο και έχουν γεμίσει και όλο το πεζοδρόμιο στην Πανεπιστημίου. Αρκετοί είναι εδώ «για τον Πάνο», που τον έχουν δει στην τηλεόραση να δίνει μάχη για τη ΝΔ. Κάποιοι έχουν έρθει οικογενειακώς. Ο ίδιος θα μείνει μέχρι το τέλος σφίγγοντας το χέρι και του τελευταίου που περιμένει να του μιλήσει - ως είθισται.    τα νεα

No comments: