Tuesday, January 27, 2015

Τα πρόσωπα κλειδιά στη νέα κυβέρνηση

ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ 4 ΝΕΑ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Τα πρόσωπα κλειδιά στη νέα κυβέρνηση

Με τη συγκρότηση τεσσάρων υπερυπουργείων, τα οποία θα αποτελέσουν τον μοχλό των παρεμβάσεών της, προχωρά η νέα κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορκίστηκε πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο

Τα πρόσωπα κλειδιά στη νέα κυβέρνηση
Με τέσσερα «υπερυπουργεία», τα οποία θα αποτελέσουν τον μοχλό των κυβερνητικών παρεμβάσεων, προχωρά η νέα κυβέρνηση με στόχο το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι «μικρό» και ευέλικτο.

Μέσα από την ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), στα τέσσερα υπερυπουργεία της νέας κυβέρνησης θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.
Ρόλο-κλειδί στη νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, θα αναλάβει το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαρτίζεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη, ως αντιπρόεδρο και συντονιστή του οικονομικού κύκλου. Ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας και ταυτόχρονα θα είναι ο βασικός «διαπραγματευτής» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος. Υπουργός Οικονομικών θα οριστεί ο πρώτος σε σταυρούς στη Β΄ Αθήνας Γιάννης Βαρουφάκης και ο μέχρι πρότινος αρμόδιος τομεάρχης επί των οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός.
Τα πρόσωπα κλειδιά στη νέα κυβέρνηση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναζητηθεί μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του προϊσταμένου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ στο κομμάτι της είσπραξης των φόρων ο επικεφαλής δεν θα είναι απαραίτητα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία. Υπουργός Επικρατείας θα ορισθεί ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, πιθανόν και με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης. Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αλ. Τσίπρα θα οριστεί ο Παναγιώτης Νικολούδης, σημερινός επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, ο οποίος θα χειριστεί τα ζητήματα της διαφάνειας.
Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Σπύρος Σαγιάς. Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει ο Δ. Τζανακόπουλος.
Στο νέο υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα υπαχθούν μέχρι τώρα τα υπουργεία Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, όπου κεντρικό ρόλο ως υπουργός θα έχει ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης. Θέση στο υπουργείο θα έχει και ο νέος βουλευτής και οικονομολόγος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Θ. Πετράκου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να οριστεί υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο περιλαμβάνονται η Δημόσια Τάξη, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, το Μακεδονίας - Θράκης.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οδεύει ο πανεπιστημιακός Αριστείδης Μπαλτάς - για τα θέματα Παιδείας. Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Και στον τομέα Πολιτισμού ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
Το τέταρτο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα αναλάβει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο συγκεκριμένο υπουργείο συζητείται το όνομα της Ηρώς Διώτη και ένα στέλεχος από το κόμμα των Οικολόγων - Πρασίνων. Στο υπουργείο Εξωτερικών συζητιούνται τα ονόματα του Νίκου Κοτζιά -ιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Πράττω»- και της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη.
Ερωτηματικό είναι ποιοι θα πλαισιώσουν το υπουργείο Εργασίας που γίνεται πλέον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν και μέχρι αργά χθες συζητήθηκαν τα ονόματα της Ράνιας Αντωνοπούλου -βουλευτής Επικρατείας, διευθύντρια του τμήματος Ερευνας του Levy Economics Institute και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ- και του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη.
Σημειώνεται ότι για τη θέση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζητείται το όνομα του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις τουλάχιστον είπε πως αν του προταθεί η θέση για θέματα υγείας θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πολύ πιθανή είναι η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στο υπουργείο Αμυνας πηγαίνει ως υπουργός ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ «πηγές» των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωναν πάντως ότι «θα έχουν και τέσσερις υφυπουργούς» στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Θέση υφυπουργού στο υπουργείο Αμυνας θα έχει και ο νυν βουλευτής Επικρατείας και στρατηγός εν αποστρατεία Ν. Τόσκας.
Κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί ρόλος στο υπ. Αμυνας.
TA TEΣΣΕΡΑ ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Στη συγκρότηση 4 «υπερυπουργείων», στα οποία θα ενσωματωθούν πολλά από τα σημερινά υπουργεία, με τις αρμοδιότητες, τις θέσεις και τους εποπτευόμενους φορείς, προχωρά η νέα κυβέρνηση.
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Σε αυτό θα υπάγονται οι υπηρεσίες, oι αρμοδιότητες, το προσωπικό αλλά και οι εποπτευόμενοι φορείς των μέχρι τώρα υπουργείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Περιλαμβάνει τις υπηρεσίες, προσωπικό κ.λπ. των πρώην υπουργείων Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Μακεδονίας και Θράκης.
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ενσωματώνει υπηρεσίες, αρμοδιότητες κ.λπ. των έως τώρα υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Συγκροτείται από τις υπηρεσίες των πρώην υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
+ 2 ΑΛΛΑΓΕΣ
Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους εποπτευόμενους φορείς θα μεταφερθεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας που μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ονομα αλλάζει και το υπουργείο Εργασίας, που γίνεται πλέον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ    ethnos

No comments: