Tuesday, January 20, 2015

Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της λένε οι Ευρωπαίοι

«Η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες»Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της λένε οι Ευρωπαίοι
20/01/2015
Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως η χώρα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.
Ακόμη, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κ. Μέρκελ επισήμανε πως δεν είναι αυτή «η εβδομάδα του πεπρωμένου» για το ευρώ αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων και στις εκλογές στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κατά την εκτίμησή της η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί.
«Δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ. Έλεγα πάντα ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και ισχύει ακόμη και για αυτές τις εβδομάδες», δήλωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία.
Λαγκάρντ: Η αναδιάρθρωση χρέους θα έχει συνέπειες
Προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αν και όπως είπε, πιστεύει πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα έναντι των δανειστών της, μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο.
Αναφερόμενη στο ελληνικό πρόγραμμα η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ΔΝΤ έχει αναβληθεί λόγω των εκλογών και θα επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν και όταν η πολιτική κατάσταση το επιτρέψει.
«Η Ελλάδα είχε αναλάβει δεσμεύσεις σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζω ότι η χώρα θα σεβαστεί τις εν λόγω δεσμεύσεις», είπε.
Η ίδια επανέλαβε το σκεπτικισμό που είχε εκφράσει νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη προς τους Irish Times, σχετικά με το νόημα μιας διάσκεψης χρέους για την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στο να εξέλθεις από το πρόβλημα του χρέους από την ανάπτυξη. Αυτό είναι το ιδανικό παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η συλλογική διαδρομή που θα υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η Λαγκάρντ και προσέθεσε πως υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. «Ας αφήσουμε την ανάπτυξη να συνεχισθεί» τόνισε.
Νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Irish Times», η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η αναδιάρθρωση χρέους έχει και συνέπειες, αν και χαρακτήρισε θετική την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης που θα εξετάσει τις δυνατότητες ελάφρυνσης χρεών χωρών της ΕΕ.
«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο», δήλωσε.
«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Γιούνκερ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων

Η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πρακτορείο Reuters.
«Η όποια νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ.
«Η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Αλλά, η Ευρώπη αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της», πρόσθεσε.  elzoni.gr

No comments: