Thursday, January 22, 2015

σπουδαία ευκαιρία

BLOGS > ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Εχασαν και οι δύο μία σπουδαία ευκαιρία

Είχα την αφέλεια να πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί στη Βουλή, όσα διατύπωσε μιλώντας στο Τέξας. Πίστευα δηλαδή ότι η τοποθέτησή του στο Οστιν, αποτελούσε μέρος ενός δουλεμένου και καλά οργανωμένου σχεδίου. Ενα σχέδιο που θα επιτρέψει, τελικά, στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την προοπτική διακυβέρνησης.

Είχα την αφέλεια να πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί στη Βουλή, όσα διατύπωσε μιλώντας στο Τέξας. Πίστευα δηλαδή ότι η τοποθέτησή του στο Οστιν, αποτελούσε μέρος ενός δουλεμένου και καλά οργανωμένου σχεδίου. Ενα σχέδιο που θα επιτρέψει, τελικά, στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την προοπτική διακυβέρνησης.

Τι δεν επανέλαβε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας; Το αντιγράφω όπως το κατέγραψε η εφημερίδα «Αυγή»: «Εχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες» ήταν το μήνυμά του, πριν από λίγες μέρες. Με τη σαφέστατη αυτή διατύπωση συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Την απλή αυτή λογική ακολουθούν όσοι υποστηρίζουν την Ελλάδα στις προσπάθειές της να επανέλθει στις αγορές κεφαλαίου. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταματήσει εκεί· συνέχισε όμως και συμπλήρωσε τη σκέψη του.

Στην Αθήνα, υπάρχουν ορισμένοι, ας πούμε μια κάποια «αριστερά» του «λόμπι της δραχμής», που πιστεύει ότι οποιαδήποτε λύση «εντός ευρώ», δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς απαντούσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είπε πως «μια έξοδος (από το ευρώ) δεν θα ωφελήσει κανέναν». Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, έδωσε πειστικότατα επιχειρήματα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με όσα, ακριβώς, προκρίνουν και οι πολιτικοί της κυβερνητικής συμμαχίας, ως προς τους λόγους για τους οποίους παραμένει το ευρώ, η καλύτερη επιλογή -συγκρινόμενη με την επιστροφή στη δραχμή- παρά τις δυσκολίες που προξένησε η αναζήτηση της απαραίτητης δημοσιονομικής και ανταγωνιστικής ισορροπίας.

Η έξοδος από το ευρώ «δεν θα ωφελήσει κανέναν», υποστήριξε. Η άρνηση του ευρώ «θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα» είπε, προσφέροντας πέντε σοβαρές αποδείξεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση που θα επιχειρήσει την έξοδο από το ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη «διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το τεράστιο λάθος να μην υπερασπιστεί στο κοινοβούλιο όσα ορθά υποστήριξε στο Τέξας. Η στάση του είναι ακατανόητη. Ακόμη χειρότερα, επέστρεψε στα γνωστά μπερδεμένα επιχειρήματα-σλόγκαν, που χρησιμοποιούσε παλαιότερα. Ο κ. Τσίπρας έχασε μια σπουδαία ευκαιρία.

Την ίδια σπουδαία ευκαιρία έχασε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μπορούσε να έχει καλωσορίσει τον προσεταιρισμό του κ. Τσίπρα στον δρόμο της οικονομικής σταθερότητας. Ας μην ξεχνά ότι και αυτός έκανε την ίδια διαδρομή προτού τον εμπιστευτούν όσοι θέλουν το καλό της πατρίδας. Το ζητούμενο δεν είναι ένα «καλό γέλιο» σε βάρος του αντιπάλου, αλλά η έξοδος από τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική, δυστυχώς, κρίση της χώρας.

Η Καθημερινή 12/11/2013


Πηγή:http://www.skai.gr/news/blogs/papadimitriou/blogs-arthro/245767/ehasan-kai-oi-duo-mia-spoudaia-eukairia/#ixzz3PYWQYAIP
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

No comments: