«Ναι μεν αλλά» για τα μεταλλαγμένα φυτά
Στο μέλλον τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αποφασίζουν το καθένα ξεχωριστά για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών. Με τον τρόπο αυτό τίθεται τέλος σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση.
Η πατάτα Amflora και το καλαμπόκι MON810 ήταν τα μόνα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά τα οποία επιτρέπονταν να καλλιεργηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές μέσα στην ΕΕ. Η ανθεκτική πατάτα Amflora στόχο είχε να ενισχύσει τη βιομηχανία και το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι να χρησιμοποιηθεί, τόσο ως ζωοτροφή αλλά και για την παραγωγή υφασμάτων. Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι ανθεκτικό απέναντι σε ορισμένα παράσιτα αλλά επικίνδυνο για ορισμένες πεταλούδες, πασχαλίτσες και μικροοργανισμούς που ζουν στο νερό. Γενικότερα πάντως επιτρέπεται η καλλιέργεια 60 γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, ανάμεσά στα οποία συγκαταλέγονται η σόγια αλλά και το βαμβάκι.
Η αντίσταση όμως κατά των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών ήταν τόσο μεγάλη που η χημική βιομηχανία BASF στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα για την καλλιέργεια της πατάτας Amflora αποφάσισε να την πουλάει μόνο στις ΗΠΑ. Επίσης η αμερικανική εταιρεία Monsato που ασχολείται με σπόρους έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό από την ευρωπαϊκή αγορά.
Στο μεταξύ 480 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του να λαμβάνουν τα κράτη μέλη μόνα τους τις αποφάσεις σχετικά με το αν πρέπει να καλλιεργούνται γενετικά μεταλλαγμένα φυτά. 159 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 58 απήχαν. Οι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ μιας γενικής απαγόρευσης. Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Μέχρι σήμερα ήταν νομικά πολύ περίπλοκο για τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν στο έδαφός τους την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, όταν αυτά είχαν πάρει άδεια καλλιέργειας στην επικράτεια της ΕΕ.
Δυο κατηγορίες χωρών
Η Greenpeace επέκρινε το γεγονός ότι η οδηγία δίνει τη δυνατότητα σε κατασκευαστές γενετικά μεταλλαγμένων φυτών να συζητούν μεμονωμένα με κυβερνήσεις. Ο Μάρτιν Χόισλινγκ, εκπρόσωπος τύπου των Πρασίνων δηλώνει πως φοβάται ότι μέσα στην ΕΕ θα δημιουργηθούν δυο κατηγορίες χωρών: αυτές που επιτρέπουν και αυτές που απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών.
Για παράδειγμα η Ολλανδία και η Τσεχία δεν έχουν αντιρρήσεις για την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων φυτών. Στη Γερμανία πάντως το 84% των κατοίκων δεν θέλει να καταναλώσει γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δήλωσε πως θα δώσει αγώνα για την απαγόρευσή τους.
Έρευνες της Greenpeace απέδειξαν ότι τρόφιμα από το εξωτερικό όπως μπάρες σοκολάτας ή άλλα γλυκίσματα από τις ΗΠΑ, τα οποία περιέχουν συστατικά από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά μεταλλαγμένα φυτά επιτρέπονται και μπορούν να αγοραστούν στην Ευρώπη. Καθαρά μεταλλαγμένα τρόφιμα όμως όπως φρούτα, λαχανικά και κρέας απαγορεύονται. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις ετικέτες όλα τα συστατικά που είναι γενετικά μεταλλαγμένα. Εξαιρούνται ζωικά προϊόντα όπως γάλα, αυγά, κρέας και πρόσθετα υλικά που προήλθαν από γενετικά μεταλλαγμένα βακτηρίδια.
Karin Jäger / Μαρία Ρηγούτσου dw de
1 comment:
ο Υψηλός τουρισμός αναζητεί φυσικές τροφές!
Post a Comment