Thursday, January 22, 2015

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

BLOGS > ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

Tο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν μπορεί να είναι η αποφυγή μιας αναμενόμενης καταστροφής. Δεν πρέπει να δεχθούμε πως έπειτα από 66 μήνες λιτότητας και προσαρμογών, δεν πετύχαμε τίποτε!

Tο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν μπορεί να είναι η αποφυγή μιας αναμενόμενης καταστροφής. Δεν πρέπει να δεχθούμε πως έπειτα από 66 μήνες λιτότητας και προσαρμογών, δεν πετύχαμε τίποτε!

Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Στη διάρκεια της κρίσης, που εκδηλώθηκε και στη χώρα μας το φθινόπωρο του 2008, καταβλήθηκε υψηλότατο τίμημα προσαρμογής. Η προσπάθεια των πολλών, που ανταποκρίθηκαν όποτε διακυβεύτηκαν η χρεοκοπία του κράτους και η καταστροφή της οικονομίας, ήταν εκπληκτική. Η κοινωνία έμεινε όρθια. Φρόντισε τα τραύματα που δημιουργεί μια τόσο βαθιά κρίση. Εκρινε αυστηρά τα ασυγχώρητα λάθη των ιθυνόντων, γηγενών και ξένων. Δεν επαναστάτησε, όμως, δίχως αιτία.

Το μόνο πραγματικό διακύβευμα είναι η ανάπτυξη. Χρειάζεται να σιγουρέψουμε, το συντομότερο, τις συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης αύξησης της παραγωγής, των επενδύσεων, των εξαγωγών, της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Με αυτή τη σειρά.

Αν παρασυρθούμε από τους κήρυκες των γνωστών πολιτικών αυτοματισμών, που (μας) δούλευαν μέχρι που μας έσκασαν κατάμουτρα το Μνημόνιο, αν πιστεύουμε ότι σε αυτούς οφείλαμε τη βελτίωση της καταναλωτικής μας ισχύος, τότε ήμαστε άξιοι της μοίρας που μας περιμένει.

Αν, μετά όσα πληρώσαμε (και πληρώνουμε), δηλώσουμε θιασώτες του κομματικού κράτους, των δανεικών πάνω στην πλάτη των επόμενων γενεών, τότε, πράγματι, πρέπει να δούμε το διακύβευμα με πολύ πιο άμεσο και πιο πολιτικοποιημένο τρόπο.

Είναι σωστό ότι η καθυστέρηση, που σωρεύσαμε ήδη τους τελευταίους μήνες, έχει περιορίσει τις δυνατότητες να πετύχουμε ένα «πολύ καλό 2015». Ο ενθουσιασμός ότι η αύξηση του ΑΕΠ, που κινείται ήδη θετικά επί αρκετούς μήνες, θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του 3%, έχει ήδη χάσει το ρεαλιστικό του πρόσημο.

Η καθυστέρηση ξεκινάει με την κυβέρνηση, που δεν κατόρθωσε να κλείσει τη συμφωνία. Αν είχε βρει το θάρρος που χρειαζόταν, αντί να εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους να δείξουν κάποια «παραταξιακή κατανόηση», θα είχαμε τελειώσει με το Μνημόνιο.

Εστω και τώρα, η Ελλάδα καίγεται να πείσει την τρόικα να συντάξει την τελική έκθεσή της. Οι δοκιμασίες στις οποίες προτίθεται να θέσει τη χώρα η αντιπολίτευση, εφόσον πάρει τελικά το μπόνους των 50 εδρών, θα ακυρώσουν αυτήν την προοπτική. Αποτέλεσμα, παράταση της αβεβαιότητας και, τελικά, περαιτέρω μείωση του αναμενόμενου ΑΕΠ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η πρόβλεψη ταχύτερης ανάπτυξης δεν θα επιβεβαιωθεί και δεν θα φταίνε τα «λάθος νούμερα της τρόικας».

Απ’ αυτήν την οπτική, το άμεσο διακύβευμα είναι να συμφωνηθεί τάχιστα το κλείσιμο του Μνημονίου. Η περίφημη διαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει τον τρόπο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναστείλει την επιθετική εφαρμογή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», ώστε να ξεπεράσουμε το Μνημόνιο χωρίς άσκοπες συγκρούσεις με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Οι συμφωνίες πρέπει να κλείσουν μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε η δεδηλωμένη να περιλάβει την εντολή αναδιαπραγμάτευσης των παραμέτρων του δημοσίου χρέους.

Η διάθεση σύγκρουσης της σημερινής αντιπολίτευσης καθιστά επικίνδυνες τις εκλογές και οδηγεί το πολιτικό διακύβευμα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είναι απολύτως φυσιολογικό να διερωτάται πολύς κόσμος «αν θα βγάζουν λεφτά τα μηχανάκια των τραπεζών». Κυρίως γιατί με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται η ανησυχία για τις συνθήκες ρευστότητας μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Η τροφοδοσία των ΑΤΜ δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι επιτελείς της Φρανκφούρτης έχουν πάρει τα μέτρα τους ώστε να μην τροφοδοτηθεί ο πανικός. Δεν είναι αυτό το πραγματικό πρόβλημα με τη ρευστότητα της οικονομίας. Η αντιπολίτευση παραθέτει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ώστε να μας πείσει ότι η Ευρώπη θα συζητήσει άνετα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συμπέρασμα, κανείς λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει.

Αν όμως τα στελέχη της αντιπολίτευσης προτίθενται, όπως συνεχώς διαβεβαιώνουν, να καταργήσουν «όλους τους μνημονιακούς νόμους», ακολούθως να καταγγείλουν δικαστικά τις παρανομίες της τρόικας, μετά να εξηγήσουν γιατί δεν θα πληρώσουν τις τρέχουσες δόσεις των δανείων του ΔΝΤ και τους τόκους επί των ομολόγων, τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται ειλικρινώς σε μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ εταίρων. Αν η Ελλάδα ζητήσει πόλεμο, να είστε σίγουροι ότι θα τον έχει!


Πηγή: http://www.skai.gr/news/blogs/papadimitriou/blogs-arthro/272480/poio-einai-to-diakuveuma-ton-eklogon-tis-25is-ianouariou/#ixzz3PYUtfcc4
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

No comments: