Saturday, January 17, 2015

Σαμαράς: Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε φράγκο 17/01/2015

Δεν χρειάζεται πανικός λένε οι τραπεζίτεςΣαμαράς: Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε φράγκο
17/01/2015
Να ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε σε βάρος 70.000 δανειοληπτών μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά τις εκλογές με την κατάθεση νόμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες».
Όπως επισημαίνεται, από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών.
Σημειώνεται πως η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ έχει προκαλέσει πανικό σε περίπου 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές, μεσούσης της κρίσης στην ευρωζώνη.
Μέσα στην εβδομάδα το ελβετικό νόμισμα εκτινάχτηκε ως και 39% έναντι του ευρώ, προτού σταθεροποιηθεί περίπου 15% πιο ψηλά, στα 1,0271 φράγκα.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως 1 δισ. ευρώ στους Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.
Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν πως δεν χρειάζεται πανικός και βεβιασμένες κινήσεις από τους δανειολήπτες που θίγονται από την εξέλιξη αυτή. Αν σπεύσουν να μετατρέψουν τα δάνεια τους από Ελβετικό φράγκο σε ευρώ, φοβούμενοι δυσμενέστερη εξέλιξη, τότε αυτομάτως θα μετατρέψουν σε πραγματικές τις ζημιές που έχουν και που προς το παρών είναι μόνο λογιστικές.elzoni.gr

No comments: