Tuesday, January 20, 2015

Ντόροθι Κινγκ: Δεν είναι θαμμένη στην Αμφίπολη η Ολυμπιάδα

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣ

Ντόροθι Κινγκ: Δεν είναι θαμμένη στην Αμφίπολη η Ολυμπιάδα

Κι ενώ όλοι περίμεναν εναγωνίως την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα οστά που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης και που θα έλυναν το μυστήριο του «ενοίκου», η διαπίστωση ότι πρόκειται τελικά για πέντε άτομα, το έκανε ακόμη μεγαλύτερο.

Ντόροθι Κινγκ: Δεν είναι θαμμένη στην Αμφίπολη η Ολυμπιάδα
Απούσα από την εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να ήταν η βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία στο blog της ανέλυσε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο και απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένη στον τάφο η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο στον οποίο φαίνεται ότι έχουν ταφοί κι οι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 πΧ και πέθανε το 316 πΧ. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά για εκείνη».
«Οι δύο άνδρες είναι στα τέλη των 30 ή στις αρχές των 40 ετών τους και ο νεότερος από τους δύο φέρει σημάδια χτυπημάτων, πιθανότατα δολοφονικών τραυμάτων από μαχαίρωμα. Ο μεγαλύτερος και ψηλότερος έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό που είχε επουλωθεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο είχαν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και σπονδυλίτιδα σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχουν συγγενικούς δεσμούς, καθώς τα προβλήματα αυτά είναι γενετικά», τόνισε η Κινγκ.
Επισημαίνει ακόμη ότι η Ολυμπιάδα -σύμφωνα με επιγραφές- φαίνεται ότι έχει ταφεί στην Πύδνα. Άρα ο τάφος της Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να έχει χτιστεί πριν από τη Μάχη της Πύδνας. «Υπάρχουν ακόμη οστά ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλόγων, το οποίο ενισχύει την άποψη ενός μακεδονικού βασιλικού τάφου», συμπληρώνει.
Η αρχαιολόγος αναφέρει ότι ο Ηφαιστίωνας δεν μπορεί να είναι ένας από τους δύο άντρες, καθώς πέθανε σε ηλικία 32 ετών αλλά δεν μαχαιρώθηκε.
Η Ντόροθι Κινγκ υπογραμμίζει ότι μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να είναι ο Φίλιππος Γ' ο Αριδαίος, ο οποίος δολοφονήθηκε και η ηλικία που πέθανε ταιριάζει με αυτή του ενός από τους νεκρούς άνδρες.
«Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β' Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη. Αλλά η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο», προσθέτη
«Ο λόγος που καταλήγω στον Φίλιππο Γ' και την Ευρυδίκη είναι γιατί η Αμφίπολη είναι ο τόπος όπου κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότητα σκοτώθηκαν. «Με τα δεδομένα που έχω, ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσαλονίκη, για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε, ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών».
«Αν και δεν μπορώ να βρω κάποια πηγή που να αναφέρει ότι η Ανταία είχε ένα μωρό, το νεογέννητο θα μπορούσε να έχει δολοφονηθεί από το χέρι του Κάσσανδρου και να ήταν αυτό που τον οδήγησε να τους σκοτώσει όλους, ως πρώτο στάδιο του σχεδίου του για να καταλάβει τον θρόνο, εξολοθρεύοντας τους εχθρούς του. Οσον αφορά τη γυναίκα άνω των 60, θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα. Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη».ethnos

No comments: