Tuesday, April 14, 2015

«Ανοίγει η καταπακτή για την Αθήνα»

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

«Ανοίγει η καταπακτή για την Αθήνα»

Ενα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη εμφανίζει την Ελλάδα σε δημοσιεύματά τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ανοίγει η καταπακτή για την Αθήνα»
«Η καταπακτή ανοίγει σιγά σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί φαίνεται να την ψιλοτράβηξαν την προηγούμενη εβδομάδα με το μυστικό υπόμνημα που διέρρευσε και το οποίο ανέφερε ότι επεξεργάζονται σχέδια με την Ελλάδα εκτός ευρώ. Στο Βερολίνο η εμμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών με την αποπληρωμή των χρεών δεν δίνει καμία ένδειξη ότι θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση», σημειώνει η εφημερίδα Guardian.
 

«Ενώ λέξεις όπως "λύση" χρησιμοποιούντο πριν αναφερόμενες στην κρίση, πλέον φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο ενός ογκώδους βιβλίου. Με μόλις λίγες ημέρες να της έχουν απομείνει για να παρουσιάσει ένα σχέδιο και λιγότερο από δύο εβδομάδες έως ότου ξεμείνει από ρευστό, η Αθήνα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», προσθέτει.
«Έπειτα από εβδομάδες αντικρουόμενων ανακοινώσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι την πώληση κρατικής περιουσίας, η οποία είχε παγώσει όταν εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτους και τα οποία θα υποφέρεουν από την χρόνια έλλειψη επενδύσεων, εαν αφεθεί σε κυβερνητικά χέρια», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν οι χώρες της ευρωζώνης θα αφήσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, κάτι που φάνηκε και από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το ταβάνι στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1.2 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ εξετάζει το όριο αυτό εβδομαδιαίως ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
«Πλέον η έξοδος μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που εξελέγη με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη λιτότητα- στυλώνει τα πόδια μπροστά στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, απαιτήσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει ο συντηρητικός προκάτοχός του», τονίζει ο Guardian.
Σε σκίτσο που δημοσιεύει η εφημερίδα Μοscow Times, φαίνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να στέκει στην πλώρη του καραβιού που έχει το όνομα "Ελλάδα", ενώ το υπόλοιπο μέρος του έχει βυθιστεί.
Πάνω από το κεφάλι του προβάλουν τρια σωσίβια με τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παραδίπλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει, αμέριμνος, σκι στη θάλασσα. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Μετά τη Μόσχα, τι άλλο έχει μείνει στον Τσίπρα».
Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πια από τη συνεργασία της Ελλάδας με την ΕΕ για την επίλυση των προβλημάτων της πρώτης.
Άρθρο του περιοδικού Βusiness Insider έχει τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία». Μεταξύ άλλων παρουσιάζει και την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας, Morgan Stanley, που πλέον ανεβάζει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ στο 45%.
Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι σοσιαλιστικά πειράματα» το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswocheσημειώνει: Οι Έλληνες πιστεύουν προφανώς ότι η Ευρώπη θα τους βοηθήσει εν τέλει, ό,τι κι αν κάνουν. Παράλληλα πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι ένα Grexit δεν θα ήταν κακή επιλογή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Όμως και οι δύο πλευρές κάνουν λάθος. 18 από τις 19 κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι πεπεισμένες ότι ένα Grexit δεν θα προκαλούσε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η άποψη αυτή στέκει διότι οι χώρες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα οικονομικά τους προβλήματα. Ένα αόρατο τείχος μοιάζει να χωρίζει πλέον την Ελλάδα από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις (…)».
«Με άλλα λόγια η Ελλάδα είναι απομονωμένη. Σε περίπτωση που η χώρα δεν σεβαστεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική στήριξη δεν θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των εταίρων. Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πιθανότερο, θα βγει από το ευρώ. Θα κοπεί νέο νόμισμα, το οποίο κανένας Έλληνας δεν θέλει. Με μια 'μαλακή δραχμή' oι μισθοί θα μειωθούν δραστικά και οι καταθέσεις θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Αποτέλεσμα: τα μεσαία στρώματα θα οδηγηθούν στην ανέχεια», τονίζει το δημοσίευμα.

No comments: