ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΡΙΓΑ
Μετέωρο βήμα για ρήξη 'η συμφωνία
Σε ένα μετέωρο βήμα προς τη ρήξη ή τη συμφωνία εξελίσσεται η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μετά το αρνητικό κλίμα στο Eurogroup στη Ρίγα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό επιστρέφουν σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές.
Ενα κορυφαίο μετέωρο βήμα προς τη ρήξη ή τη συμφωνία με τους εταίρους εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα και τροφοδοτεί διάφορα σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες συνεχίζει πάντως σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση.
Είναι πασιφανές ότι το άκρως αρνητικό κλίμα χθες στη Ρίγα, με το «σφυροκόπημα» του Γιάνη Βαρουφάκη από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, επισκίασε εν πολλοίς το γεγονός ότι το τετ α τετ Μέρκελ - Τσίπρα έγινε σε θετικό κλίμα - κάτι που επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στην «ενδιάμεση συμφωνία».
Παρότι δε οι δύο ηγέτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν να προστατεύσουν την 55λεπη συνομιλία τους στις Βρυξέλλες από ατυχείς διαρροές, εντούτοις όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο «αξίωμα» ότι έχει βρεθεί «κοινός τόπος» για την προώθηση αρκετών μεταρρυθμίσεων και την τμηματική καταβολή της δόσης.
Το πρόβλημα της ρευστότητας, που είναι πλέον «κοινό μυστικό» εντός και εκτός των τειχών, φαίνεται, άλλωστε, ότι οδηγεί την κυβέρνηση στην επιτάχυνση των ρυθμών, αλλά και μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα για τη διάρκεια και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να εργάζονται πιστά στη γραμμή για την εξεύρεση λύσης - γι' αυτό και ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή, μπαίνοντας προχθές στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, να διαψευστούν τα δήθεν τελεσίγραφα που κουβαλούσε μαζί του για τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Η φράση, όμως, ότι «ούτε δεχόμαστε, ούτε δίνουμε τελεσίγραφα» ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως ακόμη και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη στιγμή εν τω μεταξύ που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» και βάσει αυτών πορεύεται στις διαπραγματεύσεις δίνει όλο και περισσότερο χώρο στα σενάρια για την... επιστροφή στις κάλπες.
Τα σενάριαΟι εισηγήσεις και τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα δίνουν και παίρνουν - π.χ. άλλοι διαβλέπουν την ανάγκη δημοψηφίσματος στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με δύσκολους όρους, άλλοι εκτιμούν ότι η σωστή κίνηση είναι οι εκλογές (με λίστα φυσικά) και έτεροι εκτιμούν ότι αυτήν την ώρα προέχει η επιτάχυνση των ρυθμών και η ενίσχυση των διαδικασιών που θα διασφαλίσουν τελικά τον έντιμο συμβιβασμό.
«Αποψη της κυβέρνησης είναι ότι έχει μια νωπή εντολή, την οποία την έλαβε μέσα από μια δημοψηφισματικού τύπου εκλογική διαδικασία, όπως ήταν αυτή της 25ης Γενάρη, επομένως θεωρούμε ότι έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε αυτήν τη λαϊκή εντολή.
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει ενδεχόμενα και σενάρια δημοψηφίσματος ή εκλογών, δεν έχουμε λόγο να βάλουμε αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι», πιστεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος με τις σχετικές δηλώσεις του χθες στο Mega επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές», αλλά έχει εστιάσει τη δουλειά της «στο να μη φτάσουμε στη ρήξη».
Μια άλλη εκδοχή (του κυβερνητικού εκπροσώπου) έχει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων χθες στον «Αθήνα 9,84»: «Προσωπικά θεωρώ ότι το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει τίποτα και το αποκλείω 99%, για να μην πω 100%. Οσον αφορά στο θέμα των εκλογών, νομίζω ότι αν βρεθούμε σε μια συμφωνία -έντιμο συμβιβασμό-, που χρειάζεται τη λαϊκή ετυμηγορία και στήριξη, γιατί να μην έχει και ο λαός γνώμη πάνω σε αυτήν την έντιμη συμφωνία; Αλλά προσέξτε, όταν έχει κάτι χειροπιαστό».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, «χρεώνοντας» χθες στην κυβέρνηση το «λάθος που δεν εξασφαλίσαμε χρήματα στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη στο Eurogroup», πρόσθεσε δε τη διαφωνία του με συναδέλφους του «που μιλούν δημοσίως για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών» και παρατήρησε ότι σε περίπτωση ρήξης «θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα και εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
No comments:
Post a Comment