ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Κάθε μέρα Brussels Group για να βρεθεί λύση
Σε «ανοιχτή γραμμή» προκειμένου ο νέος «μαραθώνιος» να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία εντός του Απρίλη είναι η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, παρότι επιμένει στις «κόκκινες γραμμές».
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη στιγμή που συνεχιζόταν το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την έκβαση του Eurogroup της 24ης Απρίλη για το ελληνικό ζήτημα και το άνοιγμα της ροής της ρευστότητας, οι διεργασίες και η μεταπασχαλινή επιτάχυνση των ρυθμών δείχνουν ότι από σήμερα και για το διάστημα που θα χρειαστεί θα είναι καθημερινή η ανταλλαγή στοιχείων και απόψεων του Brussels Group μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι κ. Θεοχαράκης, Χουλιαράκης και η Ελενα Παναρίτη αντί να συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομικών στο κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ παραμένουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν στο επίπεδο του Brussels Group τις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από την καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση στη Λετονία την επόμενη Παρασκευή.
Το πλέον σημαντικό «ραντεβού» ήταν δε το χθεσινοβραδινό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική και τα νέα σχετικά δεδομένα.
Στην εν λόγω πολύωρη συνεδρίαση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υυπουργοί κ. Βαρουφάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Λαφαζάνης, η κυρία Βαλαβάνη κ.ά., οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν «ντοκουμέντα» και προτάσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων επ' αφορμή των πιέσεων για ρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα, τις ομαδικές απολύσεις και την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι η κουβέντα και οι υπολογισμοί ξεκινούν από το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και του προβλεπόμενου ποσοστού ανάπτυξης το 2015. Εγκυρότατες πληροφορίες τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης για τα οικονομικά στο Μέγαρο Μαξίμου ανέλυσαν το σύνολο των παρεμβάσεων που αφορούν τον χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και κατατέθηκαν πολλές και για συγκεκριμένα θέματα διαφορετικές προτάσεις.
Οι ίδιες δε πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι επιχειρήθηκε η αναδιατύπωση της κεντρικής «γραμμής» εν όψει των κρίσιμων «σταθμών», και ενώ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, επέμειναν στην άποψη ότι είναι εφικτή η συμφωνία με τους εταίρους πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Απρίλη.
Το σίγουρο είναι ότι αρκετός χρόνος της σύσκεψης στο Μαξίμου αφιερώθηκε στην προετοιμασία του ταξιδιού στις ΗΠΑ (αναχωρεί σήμερα) του Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή Συνέδριο «δίπλα» στις εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αυτό γιατί αύριο ο κ. Βαρουφάκης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς θα παραστούν στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα, στις 2.30 μ.μ., ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», αφού θα έχει ακούσει τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα έχει παραστεί σε γεύμα για τον Τύπο - όπου και οι δύο θα απαντήσουν σε απανωτά ερωτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον Ιταλό υπουργό, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι διά του Γ. Βαρουφάκη να σταλεί σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και τους δανειστές για την ανάγκη συμφωνίας, χωρίς να επιμένουν με σθεναρό τρόπο σε ένα μοντέλο που δεν συνάδει με το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.
Το ότι πάντως οι εταίροι από την Κομισιόν και το ΔΝΤ διαρρέουν ή και επισήμως προβλέπουν ότι δεν είναι πολύ πιθανή η λύση στις 24 Απρίλη φαίνεται ότι προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση για τον προγραμματισμό των δικών της επόμενων βημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
No comments:
Post a Comment