Saturday, April 25, 2015

«Καμπανάκι» Σαμαρά για την καθυστέρηση στη συμφωνία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MEGA

«Καμπανάκι» Σαμαρά για την καθυστέρηση στη συμφωνία

Στην ανάγκη υπογραφής συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την οικονομία και τη χώρα, επιμένει ο κ. Αντ. Σαμαράς, προβλέποντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα.

Ο ΑΝΤ. Σαμαράς απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι «μια τέτοια κίνηση θα είναι προσπάθεια νομιμοποίησης της δραχμής»
Ο ΑΝΤ. Σαμαράς απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι «μια τέτοια κίνηση θα είναι προσπάθεια νομιμοποίησης της δραχμής»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έδωσε το βράδυ της Τετάρτης την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές (Mega), περιέγραψε τη στρατηγική του, κατέθεσε τις δικές του θέσεις και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι, εάν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, τότε η χώρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση σε 18 μήνες.
Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι «μια τέτοια κίνηση θα είναι προσπάθεια νομιμοποίησης της δραχμής». «Εάν είναι να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε, «θα πρέπει να το πει από τώρα ο κ. Τσίπρας, γιατί αυτό θα σημάνει ότι δεν διαπραγματεύεται».
Το «δίλημμα»
«Ποιο θα είναι το δίλημμα σε αυτήν την περίπτωση;», διερωτήθηκε. «Εάν ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «πει ευρώ, τότε αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτά που σήμερα δεν μπορεί να κάνει». Είπε ότι ο ίδιος δεν ζητεί εκλογές, καθώς χαρακτήρισε «κωμικό γεγονός» την πρόκληση νέας αναμέτρησης τρεις μήνες μετά τις εκλογές, αλλά δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «είναι μια κυβέρνηση διαφορετικών φατριών και κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη».
Ο τέως πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει υιοθετήσει πλήρως τη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, καθώς άσκησε δριμεία - εφ' όλης της ύλης κριτική, ξεκινώντας από τις δηλώσεις του κ. Μάρδα για το πρόβλημα ρευστότητας και καταλήγοντας στην αποφυλάκιση Ξηρού και τις καταλήψεις.
Νέο μνημόνιο
Από τα όσα είπε, στη μακρά τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι σαφές ότι δεν προβλέπει σύντομα επίλυση του προβλήματος στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα, εφόσον συνεχίσει έτσι, θα κληθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο τον Ιούνιο.
Ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί τον κ. Τσίπρα ικανό να διαχειριστεί τα κρίσιμα αυτά τα ζητήματα, γι' αυτό και επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της συγκρότησης μετώπου φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
Απέρριψε κάθε σενάριο κοινής καθόδου των κομμάτων αυτών στις εκλογές και σημείωσε ότι το πρώτο βήμα για το μέτωπο αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει σε αυτούς τους τόνους και τις επόμενες ημέρες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του αύριο στην Πάτρα, στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται εν όψει της εθνικής συνδιάσκεψης και η οποία θα έχει ως βασικό θέμα το μεταναστευτικό.
Γιάννης Σαραντάκος

No comments: