Tuesday, April 14, 2015

Μεταναστευτικό, καταλήψεις και διαπραγμάτευση στην «καυτή» ατζέντα του Μαξίμου

Μεταναστευτικό, καταλήψεις και διαπραγμάτευση στην «καυτή» ατζέντα του Μαξίμου

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 18:14
 
UPD:18:18
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Το Μαξίμου πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίζει να «ποντάρει» στην εκτόνωση της κρίσης με τους αντιεξουσιαστές, χωρίς τη χρήση κατασταλτικών μέσων, επιλογή που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Πανούση.
Τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας αναζητεί η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας τις τελευταίες ημέρες έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την ένταση του φαινομένου. Πολλώ δε μάλλον που από πολλά στελέχη της εκφράζονται φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση της Συρίας και μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη γειτονική Τουρκία σε στρατόπεδα προσφύγων διαβιεί πάνω από 1 εκατομμύριο Σύρων προσφύγων, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει με διάφορα μέσα στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω.
Το γεγονός αποτέλεσε αντικείμενο διευρυμένης υπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, του Αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, κ.ά.
Μάλιστα ο κ. Πανούσης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μισή ώρα πριν τους συναδέλφους του, γεγονός το οποίο κατά πολλούς ερμηνεύεται ως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του υπουργού στο έτερο «καυτό» θέμα για την κυβέρνηση, αυτό της κατάληψης της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Μαξίμου όμως πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίζει να «ποντάρει» στην εκτόνωση της κρίσης με τους αντιεξουσιαστές, χωρίς τη χρήση κατασταλτικών μέσων, επιλογή που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Πανούση.
Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση αναζητεί εγκαταλειμμένα κτήρια του Δημοσίου και του Στρατού, κυρίως στα νησιά, προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε πρόχειρούς καταυλισμούς -κίνηση που δεν βρίσκει σύμφωνο των υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο-, ενώ έχει απευθυνθεί και στην Ε.Ε. για χρηματική βοήθεια για τη σίτιση και στέγαση αυτών των ανθρώπων, με δεδομένη και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι αναμένει περί τους 100.000 πρόσφυγες το 2015.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου με τη δήλωσή της στον Σκάι το πρωί ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στην Ομόνοια», απλά «βγαίνουν το πρωί για να λιαστούν», προκάλεσε  σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας μεταναστευτικό, καταλήψεις και διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το Open Europe ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Σύνοδο του Ταμείου μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» από την Ευρωζώνη ένα Grexit.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «επιθυμούμε και περιμένουμε ένα συγκεκριμένο κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για να εξεταστεί από το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τους εταίρους και δανειστές της χώρας να αναμένουν και νέες κινήσεις από την Αθήνα, προς την κατεύθυνση μέτρων που εκκρεμούν από την 5η αξιολόγηση, όπως παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, ΦΠΑ.   
Σύμφωνα μάλιστα με νέο δημοσίευμα των FT, «είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια», αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας μετά το συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το «άνοιγμα» στην κεντροδεξιά καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και στην εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο, «μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ» ή αν «ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

No comments: