Saturday, April 18, 2015

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΚΟΛΑΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ GREXIT

«EUROPE: WHAT NEXT?»ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΚΟΛΑΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ GREXIT
18/04/2015
Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν κόλαση εκτίμησε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και τόνισε πως η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Κρούγκμαν ανέφερε πως είναι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, αντίθετος όμως στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.
Ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην Ελλάδα αλλά και στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «καταστροφή» τον χαμηλό ευρωπληθωρισμό και μίλησε για περαιτέρω τραπεζική ένωση και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν.
Επίσης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως «πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».
Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο κ. Κρούγκμαν συμπλήρωσε πως η Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης, αρκεί να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος έδωσε διάλεξη με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

No comments: