Wednesday, April 22, 2015

Ο άνθρωπος, ο ρατσισμός και η οικονομική κρίση

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ LSE ΑΝΝΕ PHILLIPS

Ο άνθρωπος, ο ρατσισμός και η οικονομική κρίση

Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ανθρώπου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ομοφοβίας είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει αύριο το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η Anne Phillips, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics.


Με τίτλο «Η Πολιτική του Ανθρώπου: Υποσχέσεις και Κίνδυνοι», η διάλεξη της καθηγήτριας Phillips θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ζητήματος της μετανάστευσης.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του «Εθνους» επισημαίνει ότι η απλή ανεκτικότητα στο διαφορετικό δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις σε ζητήματα ισότητας. «Η ανεκτικότητα από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Οταν ?ανεχόμαστε? κάποιον, υπονοούμε ότι υπάρχει κάτι σε αυτόν που απαιτεί ?ανοχή?', κάτι ανεπαρκές ή δυσάρεστο, κάτι που δεν εγκρίνουμε ή δεν μας αρέσει. Αν δεν αισθανόμασταν έτσι, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για ανοχή. Ενα από τα προβλήματα της ανοχής είναι ότι, όταν οι καταστάσεις γίνουν πιο δύσκολες, αυτή μετατρέπεται εύκολα σε μισαλλοδοξία. Είναι κάτι που παρατηρούμε και με το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ευρώπη. Η πρόκληση είναι να πάμε πέρα από την ανοχή, σε μια επιβεβαίωση της ισότητάς μας», τονίζει.
Η καθηγήτρια Phillips λέει ότι σε χώρες με βαθιά οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, στις οποίες η επίτευξη της ισότητας είναι δυσκολότερη, χρειάζεται ακόμα δυνατότερη φωνή. «Πολλές φορές μια κρίση γεννά ευρύτερη αλληλεγγύη, αλλά συχνά οδηγεί σε πύκνωμα των γραμμών εναντίον αυτών που θεωρούνται ότι δεν είναι "κάποιοι από εμάς". Οταν υπάρχουν λιγότερα για να μοιράσουν, οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφασίσουν ποιοι δικαιούνται μερίδιο.
Ο πιο ανατριχιαστικός τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να αρχίσεις να αρνείσαι ότι είμαστε μέρος της ίδιας ανθρωπότητας. Πρόσφατα ένας Βρετανός δημοσιογράφος παρομοίασε τους μετανάστες με κατσαρίδες, εσκεμμένα ή όχι μας υπενθύμισε πώς αντιμετωπίζονταν οι άνθρωποι στη γενοκτονία της Ρουάντα. Αυτού του είδους η αποκτήνωση είναι το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης».
Η διάλεξη της καθηγήτριας Phillips, η οποία αρχίζει στις 7 το βράδυ με δωρεάν είσοδο, γίνεται στο πλαίσιο των διαλέξεων καθηγητών του London School οf Economics, που διοργανώνονται στο Μέγαρο Μουσικής από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του πανεπιστημίου.
Στέλιος Βογιατζάκης  ethnos

No comments: