Sunday, April 26, 2015

Τρία έργα γέφυρες για το πακέτο Γιούνκερ


Τρία έργα γέφυρες για το πακέτο Γιούνκερ

Τρεις μεγάλες επενδυτικές προτάσεις για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ» κάνει ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος προτρέποντας το Δημόσιο σε συμπράξεις για την υλοποίησή τους.

Τρία έργα γέφυρες για το πακέτο Γιούνκερ
Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Δημόσιο αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Τα επιχειρηματικά σχέδια πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ανέρχεται για την περίοδο 2015-2017 σε 325 δισ. ευρώ και από τον Σεπτέμβριο θα δέχεται τις αιτήσεις για τη δανειοδότησή τους με ευνοϊκούς όρους.
Τα έργα αυτά η ηγετική ομάδα του ΣΕΒ τα παρουσίασε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε προ εβδομάδων με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, και με αλλά στελέχη της Κομισιόν.
Τρία έργα γέφυρες για το πακέτο Γιούνκερ
Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που αλλάζουν τη μορφή της χώρας και του Δημοσίου προσφέροντας εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, επιχειρηματικού κόστους και οικογενειακών εξόδων περίπου 6,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και περίπου 10.000 θέσεις εργασίας. Περιορίζουν δραστικά τη γραφειοκρατία, το λαθρεμπόριο, τη διαφθορά, αυξάνουν την παραγωγικότητα καθώς και τις χρεώσεις σε βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και μακροχρόνιων θέσεων απασχόλησης.
Το «πακέτο Γιούνκερ» αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, μια και θεωρείται χώρα υψηλού επενδυτικού ρίσκου αφού απουσιάζει η χρηματοδότηση, ενώ όπως τονίζει και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σάκης Καλλιτσάντσης, «Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για επενδύσεις στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αντιστρέψουν την τάση αποβιομηχάνισης και μείωσης των παραγωγικών επενδύσεων που βαίνει κλιμακούμενη».
• Η πρώτη επενδυτική πρόταση αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το project παρουσίασε ο κ. Καλλιτσάντσης και το σημαντικότερο όφελος από την υλοποίησή του είναι η μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Με το ποσό αυτό επιβαρύνονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της χρέωσης Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το πείραμα της Σαρδηνίας 
Η Κρήτη ηλεκτροδοτείται από τρεις μονάδες παραγωγής ρεύματος που καταναλώνουν ως καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, ενώ διαθέτουν χαμηλό βαθμό απόδοσης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ και μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Παρόμοιο έργο προϋπολογισμού 730 εκατ. ευρώ έγινε με τη διασύνδεση της Σαρδηνίας και της ηπειρωτικής Ιταλίας.
Το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα κάλυψης των αναγκών της σε ηλεκτρισμό, ιδίως το καλοκαίρι, ρισκάροντας ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, παρόμοιο με εκείνο της Σαντορίνης. Επιπλέον, χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση δεν μπορούν να γίνουν στο νησί μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2011 και της επικαιροποιημένης εκδοχής της το 2014, προτείνεται σε αυτήν τη φάση η προώθηση της εναλλακτικής που προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 380 χλμ. και συνολικής ικανότητας 1.000 MW, καθώς και τέσσερις σταθμούς μετατροπής.
Για την εκτέλεση του έργου είναι δυνατόν να δημιουργηθεί κοινοπρακτικό σχήμα με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ που θα μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως 49% και αντίστοιχα συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών με ποσοστά από 51% έως 65%.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει «η χρηματοδότηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής μπορεί να γίνει κατά 20 με 25% από ιδιωτικά κεφάλαια, κατά 15% με 20% από δάνειο που θα δώσει το ''πακέτο Γιούνκερ'' και κατά 55% με 60% μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ ή μέσω επενδυτικών ομολόγων». Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι το πρώτο καλώδιο θα μπορεί να λειτουργήσει σε 3,5 χρόνια και σε επιπλέον 18 μήνες το δεύτερο.
• Η δεύτερη μεγάλη επενδυτική πρόταση αφορά την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) - e-Δικαιοσύνη. Την πρόταση παρουσίασαν ο Γεώργιος Λεκάκος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο Γιώργος Δουκίδης. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική διαχείριση δικαστικών υποθέσεων βελτιώνοντας την απόδοση του δικαστικού συστήματος και ιδιαίτερα τον ρυθμό επίλυσης υποθέσεων.
One stop shopΤο ΟΣΔΔΥ θα διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (δικηγορικών συλλόγων, άλλων δημόσιων υπηρεσιών), θα παρέχει υπηρεσίες one stop shop μειώνοντας το κόστος και θα δίνει τη δυνατότητα ταχύτατης ανταλλαγής πληροφοριών.
Από την υλοποίηση του έργου θα εξοικονομηθούν 235 εκατ. ευρώ ετησίως, χρόνος ίσος με 800.000 ανθρωποημέρες, θα αυξηθεί κατά 100% ο ρυθμός επίλυσης εισερχόμενων υποθέσεων που έφτανε ακόμη και στα 10 χρόνια και θα δημιουργηθούν 1.400 θέσεις απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι ακυρωτικές διαδικασίες, οι φορολογικές διαφορές, οι διαταγές πληρωμών και οι πτωχευτικές διαδικασίες απαριθμούνται σε 62.300 επί συνόλου 762.000 διοικητικών και πολιτικών υποθέσεων.
• Η τρίτη επενδυτική πρόταση που παρουσίασε και πάλι ο κ. Λεκάκος αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τιμολογήσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μόνο από τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για προμήθειες που θέλουν να κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα εξοικονομηθούν μέχρι 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
Το Δημόσιο με τις ηλεκτρονικές προμήθειες θα πετυχαίνει εξοικονόμηση 805 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα έξοδα των δημοσίων προμηθειών, τα 200 εκατ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, τα 135 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ και τα 70 εκατ. ευρώ είναι το κέρδος στις δημόσιες προμήθειες ανάλογα με τον βαθμό διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προσφέρει εξοικονόμηση κόστους έως 1,4 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και μειώνει κατά 80% τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Με την ψηφιακή ιχνηλασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος αυξάνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα έσοδά του από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Οι νέες θέσεις απασχόλησης ανέρχονται σε 8.050.
Κουμπάρας 315 δισ.
Παίρνει το ρίσκο των επενδύσεων
Το «πακέτο Γιούνκερ» ανέρχεται σε 315 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017, εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ προορίζονται για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ευρυζωνικότητας, της εκπαίδευσης και της έρευνας - καινοτομίας. Τα 75 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα θα δίνονται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που θα δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν θα δίνει επιδοτήσεις, θα παρέχει δάνειο χρηματοδοτώντας επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου από αυτόν που αναλαμβάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΤΕπ. Για να είναι επιλέξιμες οι επενδυτικές προτάσεις θα πρέπει να είναι είτε ιδιωτικές είτε από συμπράξεις ιδιωτών - Δημοσίου.
Χρήστος Κολώνας
ckolonas@pegasus.gr

No comments: