Tuesday, April 21, 2015

Bloomberg: Μείωση στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών εξετάζει η ΕΚΤ

ΤΡΙΣΕ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Μείωση στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών εξετάζει η ΕΚΤ

Μέτρα για τη συγκράτηση της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, την ίδια ώρα που ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ διαμηνεύει ότι «κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα».

Bloomberg: Μείωση στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών εξετάζει η ΕΚΤ
Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών «καθώς εντείνονται οι ενστάσεις για την περαιτέρω στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσειπρόταση για την αύξηση του κουρέματος που θα επιβάλλεται στις τράπεζες για τα εχέγγυα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως αν και η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο, μπορεί να εξεταστεί εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης, δήλωσε μία από τις πηγές στο πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγέθος του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών σήμερα αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ.
Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως για να περιοριστεί ο ELA ή να υπάρξει βέτο στη χρηματοδότηση, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Μια αυξανόμενη μειοψηφία διαφωνεί να συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή επ 'αόριστον», δήλωσε πηγή του πρακτορείου.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Τρισέ: Ας είμαστε ρεαλιστές, κανείς δεν είναι αισιόδοξος 
Την ίδια στιγμή, ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκφράζει στο ίδιο πρακτορείο την απαισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις: «Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, για να μιλήσω ειλικρινά. Ας είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ .
«Από την άποψη των στοιχείων, τα πράγματα είναι καλύτερα και σίγουρα έχουν γίνει πολλά μέχρι τώρα και ο κόσμος έχει υποφέρει πολλά εξαιτίας της κακής διαχείρισης του παρελθόντος» τόνισε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «έχει υποσχεθεί πολλά στο πρόγραμμά της και με τον τρόπο της δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου».
«Οι προκλήσεις αυξάνονται για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πιέσεις από τη μεριά των δανειστών» τόνισε ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας πως «η κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2010 και είχε τη ρίζα της στα σαθρά οικονομικά θεμέλια και στην κακή διαχείριση».
Τέλος, ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ τονίζει πως είναι απολύτως επείγον να καταλήξει σε συμφωνία η Ελλάδα διαφορετικά ένα Grexit, θα είχε τρομερές συνέπειες, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια βέβαια, σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισημαίνοντας πάντως πως κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς.


Το ευρω... πάρτι τελείωσε για την Ελλάδα 
Το... μπαράζ των δημοσιεύσεων του αμερικανικού πρακτορείου για την Ελλάδα ολοκληρώνεται με ένα άρθρο γνώμης του αρθρογράφου Μαρκ Γκίλμπερτ, ο οποίος καλεί την Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, παρομοιάζοντας τη ζώνη του ευρώ με πάρτι, τους εταίρους με... μπάρμαν και την Ελλάδα με... μεθυσμένο πελάτης στη γωνία.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «απρόθυμη και ανίκανη» να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παρουσία στην ευρωζώνη, ο Γκίλμπερτ τονίζει ότι «κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναeι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της».

Αναφερόμενος μάλιστα στην είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δέσμευσε τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με ΠΝΠ, σχολιάζει πως αυτό δείχνει ότι τα χρήματα πραγματικά τελειώνουν. «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», υπογραμμίζει.  ethnos

No comments: