Thursday, April 30, 2015

Με διάθεση συμβιβασμού η Ελλάδα

Οικονομία

Με διάθεση συμβιβασμού η Ελλάδα

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της ομάδας που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους σχολίασε σε συνέντευξή του ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.
Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να αναθέσει το συντονισμό της πολιτικής ομάδας, τον οποίο είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για «αποδυνάμωση» του έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν δεν έδειξε να συμφωνεί με αυτή την άποψη και αξιολόγησε την κίνηση του πρωθυπουργού ως ένα δείγμα καλής θέλησης προς την Ευρώπη για συμβιβασμό. Επιπλέον είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι ο ίδιος θα χαράξει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γενς Μπάστιαν τόνισε πως η λύση που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι αποδεκτή μόνο από τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και από την ελληνική κοινωνία, ενώ επεσήμανε και τα εμπόδια που ενδεχομένως θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στη βουλή: «Θα χρειαστεί χρόνο για να πειστεί η παράταξή του. Πρέπει να περάσει νόμους από τη βουλή και δεν έχει τόσο μεγάλη πλειοψηφία για να μπορεί να αντέξει πολλούς αντιφρονούντες.»
«Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη»
«Θα είναι σημαντικό ο όρος «μεταρρυθμίσεις» να αποκτήσει μία θετική έννοια, επισήμανε ο Γενς Μπάστιαν
«Θα είναι σημαντικό ο όρος «μεταρρυθμίσεις» να αποκτήσει μία θετική έννοια, επισήμανε ο Γενς Μπάστιαν
Ο Γενς Μπάστιαν, ο οποίος υπήρξε μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι όσο για την παράταξη τόσο και για την κοινωνία οι έννοιες «αξιοπρέπεια» αλλά και «ταπείνωση» έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια.
Γι' αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο οι μεταρρυθμίσεις που θα ληφθούν είναι απαραίτητες. «Θα είναι σημαντικό ο όρος «μεταρρυθμίσεις» να αποκτήσει μία θετική έννοια για να μπορέσει να αντιληφθεί η κοινή γνώμη αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα για ποιο λόγο χρειάζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή και στην αύξηση της φορολογίας», δήλωσε μιλώντας στο DLF.
Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα είναι αρκετά δύσκολο, αφού η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει πάρει αρνητική χροιά τα τελευταία χρόνια, πρωτίστως λόγω της δουλειάς που έχει κάνει η τρόικα στην Ελλάδα.
Peter Kapern (DLF) / Αλεξάνδρα Κοσμά

No comments: