Friday, April 17, 2015

Στα ίδια, «λιμνάζοντα», νερά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης

Μεταρρυθμίσεις θέλει να δει η ΕΕΣτα ίδια, «λιμνάζοντα», νερά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης
17/04/2015
Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση για την Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη εκφράζει την απογοήτευσή της για την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι εργασίες συνεχίζονται αλλά σε αυτή τη φάση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε στη συνέχεια την απόφαση της 20ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα αξιολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Eurogroup.

Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η δουλειά, διότι, για να υπάρξει αποτίμηση σε πολιτικό επίπεδο στη Ρίγα, θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ως χρονικό όριο φαίνεται ότι έχει μπει η συνεδρίαση του Εurogroup, στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ από αύριο Σάββατο αρχίζουν ξανά στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Brussels Group.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, πριν από το άτυπο Eurogroup.

Μάλιστα, στις συνεδριάσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Έλενας Παναρίτη.

Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Μεταρρυθμίσεις ζητεί ο Κατάινεν
Την ίδια ώρα, έκκληση προς την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν.
Σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο Φινλανδός επίτροπος απάντησε: «Το ελπίζω, γιατί ο ελληνικό λαός έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα όπου η κατάσταση είναι αβέβαιη. Τα τωρινά προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Κατάινεν ερωτήθηκε επίσης αν η ελληνική κυβέρνηση είναι καλή στις συνομιλίες, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν καταγγείλει τη βραδύτητα της διαδικασίας. «Έχω ακούσει να λένε ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι τα άλλα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να τη βοηθήσουν, αν η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά που της αναλογεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ ευάλωτη και άστατη κατάσταση. Πιστεύω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πότε θα ξεμείνει από χρήματα. Αντί να κάνει εικασίες για την ημερομηνία χρεοκοπίας, ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. elzoni gr

No comments: