Wednesday, April 15, 2015

Guardian: Αισιόδοξη για συμφωνία στις 24 Απριλίου η Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Guardian: Αισιόδοξη για συμφωνία στις 24 Απριλίου η Ελλάδα

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Guardian: Αισιόδοξη για συμφωνία στις 24 Απριλίου η Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει αντικρούσει σθεναρά τις εικασίες ότι θα χρεκοκοπήσει και θα βγει εκτός ευρωζώνης, αν δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές της. Γνωρίζοντας ότι η αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη νέα κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει στην εισαγωγή της η εφημερίδα.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε για το καλό σενάριο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία στις 24 Απριλίου. Οι συμφωνίες πάντα κλείνονται πέντε ή τρία ή ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, δεν είναι ασυνήθιστο να φθάνουν στο όριο», δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος.
Σε αυτό που θεωρείται ευρέως ημερομηνία κλειδί για το υπερχρεωμένο κράτος, σχολιάζει ο Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν διαμηνύσει ότι θα εξετάσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσουν στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου
Με τη χώρα να έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά αποπληρωμών το Μάιο και τον Ιούνιο -οπότε και λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης- και την ελληνική οικονομία να δίνει μάχη για να επιβιώσει με την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, μία ενδεχόμενη αποτυχία έγκρισης των ελληνικών προτάσεων, θα οδηγήσει στην καταστροφή το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, τονίζει η εφημερίδα.
Τη Δευτέρα, οι Financial Times έγραψαν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει στο δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση, μία κίνηση που θα οδηγούσε σαφώς στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακού ελέγχου.
Αλλά ο κ.Τσακαλώτος -με εκπαίδευση στην Οξφορδη στον τομέα των οικονομικών- αντικρούει, λέγοντας ότι «αυτή η κριτική είναι εντελώς άδικη. Πολλά από τα δημοσιεύματα προέρχονται από τη γερμανική πλευρά που είναι ο βασικός πάροχος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, και από άλλες χώρες που ακολουθούν εξίσου τη σκληρή γραμμή της λιτότητας»
«Υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς να αντιμετωπίζει μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το ότι υπάρχει αρκετή άδικη κριτική σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της», ανέφερε ο αναπλ. υπουργός.
Ο Guardian συνεχίζει, τονίζοντας, ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί, αν οι πιστωτές δεν συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ακόμη και ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, δεν εφάρμοσε
«Και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν», είπε ο Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι παρά τις όλες επικρίσεις, οι αριστεροί είναι ομολογουμένως πιο φιλοευρωπαϊστές.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι συστημικά φιλοευρωπαϊκή. Δεν είναι φιλοευρωπαϊκή λόγω τακτικής και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η διάλυση του ευρώ θα οδηγήσει σε δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις και σε μια ευθεία επανάληψη της δεκαετίας του 1930 που κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν θα ήθελε», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.ethnos

No comments: